Hradec Králové: Kostel sv. Mikuláše pod drobnohledem restaurátorů

27.02.2018 18:20

Práce na obnově kostela sv. Mikuláše v hradeckých Jiráskových sadech se přesunuly do restaurátorského ateliéru.

Hradec Králové: Kostel sv. Mikuláše pod drobnohledem restaurátorů
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Soubor uměleckých malířských, řezbářských a umělecko-řemeslných polychromovaných prvků z interiéru kostela ze 17. století prošel důkladným restaurátorským průzkumem, po kterém bude následovat jejich samotné restaurování. Oprava dřevěného kostelíka za necelých 19 milionů korun začala v roce 2016 a je financovaná z rozpočtu města Hradce Králové. Památka by se měla veřejnosti znovu otevřít v polovině tohoto roku.

„Malby byly v restaurátorské dílně nedaleko Brna nejprve nedestruktivně prozkoumány v přirozeném rozptýleném denním světle lidským okem, za použití lupy, mikroskopu či fotografie a v bočním světle zvýrazňujícím reliéf malby. Ultrafialové světlo pak restaurátorům pomohlo odhalit biologické napadení a doplňky a přemalby. Metoda infračervené reflektografie zobrazuje podkladní kresby či malby, díky snímkování v rentgenovém záření tak mohou odborníci nahlížet až do struktury malby i podložky,“ zmiňuje použité metody průzkumu vedoucí odboru památkové péče magistrátu města Jan Falta.

Průzkumy odhalily jak technický stav maleb a použité materiály, tak i rozsah přemaleb a doplňků. Na ikonách bylo prokázáno použití tempery i olejových barev, zlacení pravým zlatem, místy se zelenou lazurou, i stříbření stříbrem. Koncepce restaurování bude vycházet z prokázaného rozsahu a stavu originální malby pod přemalbami a bude respektovat použitou techniku a výtvarnou jednotu originálu, tak aby historické a výtvarné hodnoty byly zachovány.

Celkovou obnovu za bezmála 19 milionů korun financuje město

„Otázkou, která patrně nebude nikdy jednoznačně zodpovězena ani při použití moderních metod zkoumání, je skutečný rozsah odborných a uměleckých malířských prací a oprav, které v roce 1935 prováděl profesor Bohumil Lizner. Ty si objednal tehdejší Městský úřad v Hradci Králové s cílem je »učinit skutečně umělecky s plným zřetelem k zachování starého stylu, aby dojem byl jednotný a obrazy plně zhodnoceny i zachovány«. I s tímto tajemstvím se restaurátoři budou muset vypořádat,“ dodává Jan Falta.

Celková rekonstrukce dřevěného kostela svatého Mikuláše z počátku 17. století začala v roce 2016 a zahrnuje jeho kompletní revitalizaci, při níž se uplatňují jak klasické řemeslné postupy, tak i šetrné moderní metody. Objekt prošel termosanací, která konstrukci zbavila dřevokazného hmyzu, následně přišli na řadu pokrývači a vyměnili staré šindele opláštění za nové. Souběžně dochází k restaurování maleb a movitého inventáře, kostel dostane i moderní zařízení, které v něm udrží stabilní teplotu a vlhkost, a nově je chráněn speciálním protipožárním systémem. Celkovou obnovu kostela za bezmála 19 milionů korun financuje město Hradec Králové. Veřejnost by mohla do kompletně opravené památky zavítat v polovině letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …