Hradec Králové: Město připravuje stavbu provizorního parkoviště u fakultní nemocnice

25.10.2017 20:30

Nedostatek parkovacích míst u hradecké fakultní nemocnice má vyřešit nový parkovací dům. Jeho stavba je však podmíněná rekonstrukcí křižovatky Mileta, kterou komplikují odvolání a podjatost v probíhajícím územním řízení.

Hradec Králové: Město připravuje stavbu provizorního parkoviště u fakultní nemocnice
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Vzhledem k nejasnému termínu nové podoby tohoto významného dopravního uzlu město připravuje stavbu provizorního parkoviště, které by částečně pomohlo vyřešit chybějící kapacitu parkovacích míst u nemocnice. Panelová plocha u nemocnice pro minimálně dvě stovky automobilů by se mohla začít stavět v druhé polovině příštího roku.

Město již delší dobu plánuje rekonstrukci křižovatky Mileta, proti již vydanému územnímu rozhodnutí se však odvolal spolek KOS a hradecký krajský úřad se v dané věci místo rozhodnutí o podaném odvolání sám označil za podjatého. „Nový parkovací dům má smysl postavit až po opravě Milety, kterou nyní nově posuzuje stavební úřad v Hořicích. Podobně dopadl i projekt revitalizace Velkého náměstí. Nedokážeme odhadnout, kdy a zda vůbec bude nové územní rozhodnutí na křižovatku vydané,“ řekl Jindřich Vedlich, náměstek primátora odpovědný za investice ve městě. Město tak chce vybudovat provizorní panelovou plochu, která do doby, než se postaví plánovaný parkovací dům, kapacitu parkování u nemocnice zvýší.

Začátkem listopadu by měl soud rozhodnout o žalobě na prohlášení krajského úřadu o podjatosti v  souvislosti s územním rozhodnutím na rekonstrukci křižovatky Mileta. „Pokud soud potvrdí systémovou podjatost krajského úřadu, společně s ŘSD zvažujeme možnost pokračovat v přípravě rekonstrukce podle původní varianty s kruhovou křižovatkou a mimoúrovňovým křížením, na kterou je dříve vydané územní rozhodnutí stále platné. Investiční náklady na tuto verzi jsou však poměrně vyšší,“ vysvětlil Vedlich.

Odhadované náklady na stavbu panelového parkoviště u fakultní nemocnice jsou zhruba jedenáct milionů korun včetně vedlejších rozpočtových nákladů a DPH. Více jak polovinu z toho jsou výdaje na silniční panely, které město pak může využívat jinde. Provizorní parkoviště se bude stavět na místě, které v budoucnu neomezí následnou rekonstrukci křižovatky Mileta. „V případě současné varianty nové podoby křižovatky, která se nyní projednává v Hořicích, by kapacita parkovací plochy měla dosáhnout až 240 míst. Pokud by se město vrátilo k předchozí verzi, na panely by se vešly zhruba dvě stovky automobilů,“ přiblížil náměstek Vedlich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…