Hradec Králové: Město rozdělí mezi drobné podnikatele 3,4 milionu

08.12.2020 9:15

Město opět podpoří hradecké podnikatele přímou finanční pomocí v rámci balíčku Antivirus II. Žádat o ni budou moci podnikatelé, kteří v důsledku vládních nařízení museli uzavřít své provozovny. Zároveň budou muset splňovat stanovené podmínky, jejichž podobu včera schválili zastupitelé.

Hradec Králové: Město rozdělí mezi drobné podnikatele 3,4 milionu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Po Novém roce bude zahájen příjem žádostí, formuláře naleznou podnikatelé na webových stránkách města. Přijímány budou do 31. ledna. K poskytnutí městské peněžité pomoci pro podnikatele v předpokládané celkové výši 3,4 milionu korun by pak mohlo dojít na konci prvního čtvrtletí roku 2021.

„Vycházíme ze zkušeností, které jsme získali během první vlny koronaviru. Bude to fungovat prakticky obdobně jako na jaře. Podnikatelé, kteří splňují stanovené podmínky, budou moci do konce ledna podávat své žádosti o peněžitou pomoc města. Je třeba však zdůraznit, že pomoc města nemá nijak vynahradit pomoc ze strany státu, je to spíše její doplnění. Darované finance budou moci hradečtí podnikatelé využít například na mzdy a související odvody, na energie, platby za nájemné ve stanovených případech nebo na úhradu dodavatelsko-odběratelských faktur,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí

Žadatelem může být pouze právnická nebo fyzická osoba se sídlem a místem podnikání v Hradci Králové, která zaměstnává méně než deset osob. Žadatel také musí dodržet některé stanovené podmínky, jako je nepřerušená podnikatelská činnost, a nesmí být dlužníkem vůči městu či jeho organizacím. Seznam podmínek v plném znění, který dnes schválilo zastupitelstvo města, a formulář žádosti budou během prosince zveřejněny na webových stránkách města. Pomoc bude poskytnuta v rámci balíčku Antivirus II.

Žádosti budou přijímány od začátku nového roku až do 31. ledna. „S vyplácením částek budeme moci začít někdy v březnu. Bude samozřejmě záležet na tom, kolik žádostí dorazí a zda budou všechny obsahovat veškeré náležitosti. Například v prvním kole se poměrně často stávalo, že žadatelé odevzdávali dokumenty, které byly neúplné. Neznamenalo to jejich vyřazení, zaměstnanci magistrátu je vyzývali k doplnění, nicméně to samozřejmě celý proces o něco zdrželo,“ doplňuje náměstkyně primátora pro oblast ekonomiky Monika Štayrová.

Peněžitá pomoc, v rámci které město rozdělí 3,4 milionu korun, je nově členěna na dvě části. První z nich je určena pro malé a drobné podnikatele, finanční pomoc by se v tomto případě mohla dostat až do výše 10 tisíc korun. Druhá část je pak určena provozovatelům hotelů a penzionů bez ohledu na velikost, a to s maximální částkou 50 tisíc korun. Konkrétní výše peněžité pomoci ale bude v obou částek stanovena podle počtu podaných žádostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…