Hradec Králové: Město se zapojí do týdne mobility

11.09.2019 11:33

Příští týden od 16. do 22. září se Hradec Králové zapojí do Evropského týdne mobility. Bude možné si zdarma zapůjčit koloběžky nebo kola, připravené jsou přednášky a exhibice. Pro držitele řidičských průkazů bude navíc jízdné MHD zdarma. Cílem kampaně je upozornit na neudržitelný nárůst individuální motorové dopravy ve městech a přiblížit možné způsoby řešení.

Hradec Králové: Město se zapojí do týdne mobility
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„V dnešní době je všude aut plno, je běžné, že jeden člověk má jedno soukromé a k tomu i služební. Takové kampaně, které upozorňují na stále rostoucí výskyt motorové dopravy, jsou velmi oblíbené. Není na škodu vyzkoušet i jiné možnosti, jak se přepravovat. Obzvlášť lákavé může pro cestující být MHD zdarma, a to ve čtvrtek po předložení řidičského průkazu,“ sdělil náměstek primátora pro oblast životního prostředí Martin Hanousek.

V průběhu týdne mobility budou moci cyklisté ve třech lokalitách využívat cykloobousměrky. Legálně tak bude možné na kole projet v protisměru ulicemi V?Kopečku, Wonkova a Havlíčkova i přilehlou částí Masarykova náměstí. Právě v Havlíčkově ulici dojde z důvodu zvýšení ohleduplnosti a bezpečnosti kolařů i chodců k dočasnému omezení parkování. Během celého pracovního týdne s výjimkou úterý bude Bio Central dopoledne promítat filmy pro školy s ekologickou tematikou.

V pondělí je od 15 do 19 hodin připraven program na dopravním hřišti v Třebši, kde si bude možné půjčit zdarma koloběžku, kolo nebo elektrokolo a prohlédnout si kamerový vůz městské policie. V Infocentru na Eliščině nábřeží se uskuteční přednáška na téma Mobilita v Hradci Králové. Úterý nabídne na stejném místě od 17 hodin přednášku handicapovaného sportovce. Na středu je připravena vyjížďka na koloběžkách do městských lesů. Sraz bude v 18 hodin u obchodu Kostka v Divišově ulici, kde si lidé mohou koloběžku zdarma půjčit. Ve čtvrtek se na Masarykově náměstí uskuteční Den bez aut, kde čeká návštěvníky exhibice. Na náměstí a v okolních ulicích vznikne okruh pro koloběžky s možností jejich bezplatného zapůjčení a vyzkoušení. Akci ukončí v 18 hodin cyklojízda po městě a o hodinu později promítání v Bajkazylu v Gayerových kasárnách. Navíc, po celý tento den budou moci lidé po předložení řidičského průkazu cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma. Pátek bude patřit sousedskému setkání Zažít město jinak s workshopy, divadlem, koncerty, bazárkem a podobně. Akce uzavře Tomkovu a část Klicperovy ulice. Od 21 hodin zakončí páteční dění promítání filmu Devadesátky ve studiu Garsonka Bia Central. Neděle nabídne cyklojízdu z Hradce Králové do Josefova s programem. Start bude v 10 hodin u Bajkazylu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…