Hradec Králové: Nouzový stav vyvolává nová opatření

13.03.2020 13:59

Vzhledem k aktuální situaci spojené s vyhlášením nouzového stavu v republice dochází v Hradci Králové k uzavření některých městských společností. V sérii několika opatření hradecká MHD od soboty zruší nákup jízdenek u řidičů, po uzavření základních škol omezují svůj provoz i některé městské mateřské školky, město nakoupilo svým strážníkům respirátory.

Hradec Králové: Nouzový stav vyvolává nová opatření
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Na dnešní ráno svolal primátor Hradce Králové krizový štáb obce s rozšířenou působností. „Situaci sledujeme samozřejmě dlouhodobě a řešíme ji denně v rámci kolegia primátora. Po vyhlášení nouzového stavu však již vše musí jít formou krizového řízení. Nyní čekáme na oficiální znění nařízení od ústředních orgánů, včetně konkrétních opatření a návrhů k realizaci. Obratem je budeme posílat na všechny obce v obvodu, komise místní samosprávy a městské společnosti,“ říká primátor Alexandr Hrabálek.

Přijaté nařízení vlády znamená pro veřejnost kompletní uzavření všech městských kulturních a sportovních zařízení. Od zítřejšího pátku budou tedy v Hradci Králové uzavřena divadla, filharmonie, knihovna, Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, městský plavecký bazén, aquacentrum a wellness provoz na koupališti Flošna. Provoz magistrátu zůstává zatím bez omezení. „Pokud je to však možné, doporučujeme všem občanům vyřízení úředních záležitostí odložit, případně vyřídit telefonicky či e-mailem, pro platby lze využívat bezhotovostního platebního styku,“ říká primátor.

Včera zároveň došlo k zákazu návštěv na ubytovně Brněnská a k částečnému uzavření u jednoho pracoviště mateřských škol. „Mateřská škola Sluníčko uzavřela objekt Hradecká-Třebeš a děti byly přesunuty na budovu Štefánikova. Stejný režim bude mít také od pondělí 16. března mateřská škola Třebechovická, která bude mít uzavřenou školku ve Slatině a fungovat bude Třebechovická. Od pondělí bude také uzavřena mateřská školka s prvky Montessori ve Štefcově ulici, děti budou spojeny a budou docházet do mateřské školky Holubova. Situace se teď mění každým dnem, ale i nadále zůstáváme v kontaktu s řediteli nejen mateřských, ale i základních škol a situaci intenzivně projednáváme a monitorujeme. Nechceme uzavřít najednou všechny školky, pokud by k uzavření školek mělo dojít, tak ale postupně,“ říká náměstek primátora pro oblast školství Martin Hanousek. Město Hradec Králové zřizuje celkem jednadvacet mateřských škol, z toho jedenáct je samostatných a deset pod základními školami.

Jízdenky si kupte předem

Vzhledem k současné situaci pořídilo město svým strážníkům 1150 kusů nových respirátorů typu FFP3. „Situaci ohledně snahy zamezit šíření koronaviru sledujeme samozřejmě delší dobu a chceme být co nejlépe připraveni. Z tohoto důvodu jsme zažádali o nákup respirátorů typu FFP3. Podle odborníků právě tento typ může zdravého jedince před koronavirem ochránit. Obyčejné roušky jsou vhodné pro nemocné a nakažené, aby nešířili infekci dále. Respirátorů jsme nakoupili 1150 kusů, tento počet pokryje potřebu městských strážníků zhruba na jeden měsíc. Jsme ale připraveni je dočasně poskytnout i jiným městským organizacím, a to výhradně podle případného rozhodnutí krizového štábu města,“ říká ředitel městské policie Miroslav Hloušek. Městská policie není dopředu vybavena ochrannými pomůckami, tak jako je to s ostatními složkami IZS. „Nejsme součástí těchto složek, tudíž se musíme o vybavení postarat sami. Právě včasným nákupem respirátorů jsme připraveni pomoci občanům a zároveň neohrozit zdraví strážníků,“ dodává ředitel Hloušek.

MHD v Hradci Králové od soboty ruší nákup jízdenek u řidičů. „Řidiči městské hromadné dopravy jsou v průběhu celé směny v kontaktu se stovkami cestujících, zrušením nákupu jízdenek přímo ve voze chceme jejich zdraví chránit o něco více,“ vysvětluje náměstkyně primátora pro oblast správy majetku Věra Pourová. „Chtěli bychom požádat cestující, aby si pořídili městskou kartu, případně jízdenky nakoupili v trafikách. Věříme, že tohoto opatření veřejnost nebude nijak zneužívat, a spoléháme na její seriózní a korektní přístup,“ dodává náměstkyně Pourová. Depo dopravního podniku již před několika týdny zintenzivnilo čištění interiérů vozů a při zastavení v zastávkách zároveň řidiči pro lepší odvětrání vozu otevírají všechny dveře, otevírání zvolených dveří na pokyn cestujících je zrušené. Hradecká MHD v současnosti jezdí ve standardním režimu, v souvislosti se zavřením škol dopravní podnik pouze zrušil školní spoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…