Hradec Králové: O dostavbě hal u Svinar budou zastupitelé rozhodovat v květnu

24.04.2019 18:20

Novou dohodu o narovnání mezi městem Hradec Králové a developerskou společnost CTP, která v roce 2014 začala na východním okraji Hradce Králové stavět haly bez stavebního povolení, bude hradecké zastupitelstvo projednávat v květnu.

Hradec Králové: O dostavbě hal u Svinar budou zastupitelé rozhodovat v květnu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Původní záměr předložit novou smlouvu s CTP ke schválení zastupitelům ještě v dubnu radní města odložili s posunutím termínu na květnové zasedání.

„Základní parametry nového znění smlouvy s CTP se s největší pravděpodobností již nebudou měnit. Město v případě souhlasu zastupitelstva poskytne potřebné souhlasy pro vydání dodatečného stavebního povolení pro dostavbu hal, developer pak přispěje částkou zhruba 15 milionů korun jako účelově vázanou dotaci na konkrétní projekt. Dohoda však ještě není v některých detailech v takové podobě, se kterou by souhlasili všichni zastupitelé, kteří upřednostňují dořešení kauzy dostavbou hal,“ vysvětluje primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. „Jde o principiální záležitost, bohužel každé její řešení je v podstatě špatné. Naprosto rozumím podmínce, že pokud zvednu ruku pro vydání potřebného souhlasu, musím mít stoprocentní jistotu, že jde o nejvýhodnější řešení pro město a zároveň dostatečně odstrašující příklad pro případné další podobné projekty,“ dodává primátor.

Více než pět let stojí na výpadovce z Hradce Králové na Třebechovice pod Orebem torza rozestavěných hal. Investor zde totiž začal stavět bez potřebných povolení a stavební úřad tak zahájil řízení o odstranění stavby. „Vše probíhá dle platné legislativy, ve stavebním zákoně jsou takovéto případy ošetřené. Firma dostala za svůj postup pokuty a pokud stavebník v podobné situaci projeví snahu vše z pohledu dodržení zákonů napravit, není vždy nutné nařídit demolici. Dle územního plánu je tato lokalita určená právě pro tento typ staveb, velmi zjednodušeně řečeno, nic jiného zde ani stát nemůže. Na druhou stranu souhlas města s využitím jeho pozemků není nijak automatický nebo nárokovatelný, je to vždy na rozhodnutí zastupitelů,“ vysvětlil primátor.

V rámci řízení o odstranění stavby může investor požádat o dodatečné stavební povolení a pokud k jeho vydání nic nebrání a získá ho, může svůj projekt dokončit. Ke stavbě hal u Svinar společnost CTP potřebovala souhlas města, které vlastní okolní pozemky, přes které chce developer vést inženýrské sítě a bude je během stavby využívat. Po předložení tohoto souhlasu stavební úřad obnoví přerušené řízení k vydání dodatečného stavebního povolení. Dle informací investora v případě získání všech potřebných povolení do léta tohoto roku by haly měly být dokončené ještě letos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…