Hradec Králové: Svateb ubylo, naopak registrovaných partnerství je letos více

13.08.2015 19:33

O deset svateb méně odbavila od počátku letošního roku matrika královéhradeckého magistrátu ve srovnání se stejným obdobím v roce loňském.

Hradec Králové: Svateb ubylo, naopak registrovaných partnerství je letos více
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Snoubenci na druhou stranu zřejmě už tolik nedají na květnovou pověru a začínají termíny v tomto měsíci využívat rok od roku častěji. Co se týká uzavírání registrovaných partnerství osob stejného pohlaví, tam počet ve srovnání s uplynulými roky strmě roste. Nejčastěji se registrovaná partnerství uzavírají v obřadní místnosti v budově magistrátu za účasti velice malého počtu hostů.

Od počátku letošního roku až do konce července vstoupilo do svazku manželského v Hradci Králové 208 párů. „Je to v součtu o deset méně, než v loňském roce ve stejném období,“ hodnotí statistiku Ľudmila Ducháčová, vedoucí odboru správního královéhradeckého magistrátu. Dodává, že přes klesající statistiku svatebních obřadů je však patrný nárůst svateb v měsíci květnu, který tradičně nebyl snoubenci tolik vyhledávaný. „Letos v květnu bylo uzavřeno 29 sňatků, vloni 20 a třeba v roce 2012 pouze 10,“ popisuje zpětně bilanci Ľudmila Ducháčová. Snoubenci si často přejí uspořádání svatebního obřadu i na jiných vhodných místech ve městě. „Kromě správních poplatků s sebou uspořádání takových obřadů v takových případech nese i více starostí matrikářkám, které musejí vše potřebné zařídit tak, aby slavnostní okamžik proběhnul v souladu s platnými zákony a samozřejmě, aby snoubenci i hosté byli spokojeni,“ říká Ľudmila Ducháčová.

Opačná tendence ve srovnání se svatbami je u registrovaných partnerství, kde v loňském roce byla od ledna do poloviny letních prázdnin uzavřena jen čtyři registrovaná partnerství a letos už ve stejném časovém úseku počet narostl na deset. „Drtivá většina registrovaných partnerství bývá uzavírána v malé obřadní místnosti přímo v budově magistrátu. V této „úřední“ obřadní místnosti se vloni uskutečnilo celkem 25 obřadů, letos už víme o 30 párech, které zde budou oddány,“ hodnotí častější využití obřadní místnosti na úřadě Ľudmila Ducháčová a dodává, že tuto menší obřadní místnost využívají často i páry, které s sebou přivedou pouze svědky. Termín svatby si lze objednat přehledně a pohodlně i přes internet. Této možnosti letos využilo už 48 párů.

Zhruba 95 % žen si bere příjmení po manželovi. Své příjmení si nechávají starší nevěsty, rozhodujícím faktorem bývá i to, zda se předmětné příjmení zamlouvá či nikoliv. Rozvedené ženy, které většinou mají z předchozího manželství děti, často využívají možnost nechat si na druhém místě své předchozí příjmení. Úředníci se setkávají poslední dobou i s tím, že žena z nesezdaného páru s dítětem nesoucím příjmení otce, požádá z důvodu scelení rodiny o změnu svého příjmení ve správním řízení, aby bez svatby mohli všichni členové rodiny mít stejné příjmení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…