Hradec Králové: Ve městě přibylo prvňáčků

29.05.2023 16:28 | Tisková zpráva

V polovině května proběhly v sedmnácti základních školách v Hradci Králové zřizovaných městem zápisy do prvních tříd. Do škol dorazilo celkem 1248 žádostí o přijetí žáka do první třídy, 184 z nich ale zároveň požádalo o odklad. V září by tak poprvé do školních lavic mohlo usednout 996 žáků, pro které se otevře celkem 43 tříd. Skutečné počty dětí, které nastoupily k povinné školní docházce, bude město znát přibližně na přelomu září a října.

Hradec Králové: Ve městě přibylo prvňáčků
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Do hradeckých základních škol dorazilo zhruba o dvě stovky žádostí více než v loňském roce, prvňáčků v Hradci tedy přibylo. Zároveň bylo podáno také více žádostí o odklad, a to celkem 184. Všechny budou ještě muset být posouzené a odborník rozhodne, zda je žádost oprávněná či naopak doporučí dítěti rovnou k výuce nastoupit. V tuto chvíli každopádně předpokládáme, že do prvních tříd v městských základních školách nastoupí v září přibližně tisícovka prvňáčků,“ popisuje primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová. Pro prvňáčky se má letos také otevřít více tříd, zaplní jich 43, což je o čtyři více než v předchozím roce.

„S takto vysokým počtem žáků jsme zpočátku nepočítali, ale ve spolupráci se školami se nám podařilo poměrně rychle reagovat a domluvit navýšení tříd ve vybraných školách. Máme tak zajištěné místo pro každého žáka ve spádové oblasti školy a nebylo proto nutné přejít k alternativním variantám řešení,“ doplňuje primátorka. Nejvíce dětí by mělo nastoupit do ZŠ Štefánikova, kam dorazilo 147 žádostí, naopak nejméně, celkem 24, jich bylo evidováno v ZŠ Malšova Lhota

Město Hradec Králové zřizuje sedmnáct základních škol a jedenáct samostatných mateřských škol, z nichž deset má současně i mateřskou školu. Zbývajícími městskými školskými zařízeními jsou dvě základní umělecké školy a dům dětí a mládeže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…