Hradec Králové: Výroční ceny města za rok 2018 rozdány

02.05.2019 11:11

Laureátem ceny dr. Františka Ulricha se letos stal Vojmír Srdečný, který celý svůj život věnoval pedagogické činnosti a rozvoji sportu pro hendikepované.

Hradec Králové: Výroční ceny města za rok 2018 rozdány
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

 

Cenou Primus inter pares město ocenilo houslového virtuosa a hradeckého rodáka Jaroslava Svěceného, Událostí roku 2018 se podle hlasování veřejnosti stalo odhalení památníku Jana Gayera z loňského června.

Město Hradec Králové udílí výroční ceny osobnostem žijícím a působícím v krajském městě již od roku 1993. Ceny, kterých je celkem šest, jsou udělovány na základě návrhů občanů a institucí, jejich udělování posuzují odborné komise a finálně je schvalují zastupitelé města. Výroční ceny za rok 2018 dnes večer předali představitelé města významným osobnostem dnes večer v prostorách výzkumného a výukového centra Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Jako první byla vyhlášena událost roku, ocenění za výjimečný čin, investici, projekt, stavbu, výjimečnou událost či akci v uplynulém roce přínosnou pro město a kvalitu života jeho obyvatel. Událostí roku 2018 v Hradci Králové se stalo odhalení památníku Jana Gayera a padlých legionářů z první světové války.

Cenu primátora za studentskou tvůrčí práci 2018 si odnesl Denis Šefara, student Univerzity Hradec Králové, za prohlubování spolupráce s praxí v oblasti informačního a znalostního managementu. Nominovaní studenti, kteří se nestali laureáty ceny, obdrželi od vedení města pamětní medaili Hradce Králové.

Výroční cenu v oblasti sportu s názvem Hradecká sportovní cena získala tenistka Kateřina Siniaková. V loňském roce se stala dvojnásobnou vítězkou Grand Slamu a byla zároveň i členkou českého ženského tenisového týmu, který získal prestižní Fed Cup.

Za významné počiny na poli kulturním získal výroční cenu s názvem Hradecká múza žákovský smyčcový orchestr při ZUŠ Střezina Hradec Králové Smiling String Orchestra. V roce 2018 orchestr dosáhl absolutního vítězství v národním kole celostátní soutěže Základních uměleckých škol ve hře smyčcových souborů a orchestrů.

Cenu Primus inter pares město uděluje za výjimečné, dlouhodobé výsledky v oblasti kultury, vědy, výchovy, sportu a letos ji získal jeden z nejvýznamnějších současných českých houslistů, rodák z Hradce Králové Jaroslav Svěcený.

Za celoživotní sportovní a pedagogickou činnost, jejíž velká část se silně otiskla i v Hradci Králové, získal cenu dr. Františka Ulricha Vojmír Srdečný. Toto ocenění město uděluje za celoživotní dílo kulturního, vědeckého, sportovního nebo společenského významu, které má významný přínos pro město Hradec Králové a přispělo k jeho mimořádné propagaci nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Nominace na výroční ceny města Hradce Králové za rok 2018:

Událost roku 2018

Odhalení památníku Jana Gayera a padlých legionářů z první světové války
První koncertní a umělecká sezóna PETROF GALLERY Hradec Králové
Ukončení instalace mistrovských varhan ve Filharmonii Hradec Králové
Univerzitní osmičky – série akcí pořádaných Univerzitou Hradec Králové v průběhu roku 2018
Zapsání Liskovy vily na seznam kulturních památek

Cena primátora města za studentskou tvůrčí práci 2018

Mgr. Pavla VÁLKOVÁ, Ph.D., rozená Martinková
za doktorskou práci s názvem „Biosenzory a podobná analytická zařízení pro diagnostiku patologických procesů provázející otravy a příslušný soubor publikací“
PharmDr. Josef ŘEZNÍČEK, Ph.D.
za tvůrčí práci v doktorském studijním programu Farmacie
MUDr. Zbyšek PAVELEK, PhD.
za vynikající publikační výsledky v roce 2018 – oblast neurologie
Mgr. Martin VAŠATA
za 1. místo v celostátní studentské vědecké soutěži o Cenu prof. Sáši Duškové za diplomovou práci Královéhradecká městská kancelář v letech 1648 - 1700
RNDr. Jakub TOMAN
za vynikající publikační výsledky v roce 2018 – oblast Aplikovaná biologie a ekologie – specializace ekotoxikologie
Ing. Denis ŠEFARA
za tvůrčí činnost, organizování a prohlubování spolupráce s praxí – oblast informační a znalostní management
Mgr. Kateřina ANDRŠOVÁ
za vědeckou práci tvůrčí činnost – oblast hudební teorie a pedagogika

Hradecká sportovní cena 2018

Kateřina Siniaková za vynikající mezinárodní reprezentaci České republiky a města Hradec Králové
Mountfield HK – klub ledního hokeje za příkladnou sportovní a mimosportovní činnost klubu
Královští sokoli, basketbalové družstvo mužů TJ Sokol Pražské Předměstí za postup do extraligy basketbalu mužů

Hradecká múza 2018

MgA Jakub Vašíček a Divadlo DRAK a Mezinárodní institut figurálního divadla o.p.s.
za inscenaci Bílý tesák
Mgr. Marek Hrubecký
za mimořádný přínos kulturnímu životu v Hradci Králové, především za dramaturgii festivalu Hudební fórum 2018
žákovský smyčcový orchestr při ZUŠ Střezina Hradec Králové Smilig String Orchestra
za absolutní vítězství v národním kole celostátní soutěže Základních uměleckých škol ve hře smyčcových souborů a orchestrů v roce 2018

Primus inter pares 2018

Jaroslav Svěcený, houslový virtuos a znalec houslí, který nikdy nezapomněl na své rodné kořeny v Hradci Králové. Studoval na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění. Jeho koncertní a festivalová turné obsahují USA, celou Evropu, Mexiko, Chile, Rusko, Maroko a řadu dalších zemí. Natočil 44 alb.

Cena dr. Františka Ulricha

PhDr. Vojmír Srdečný zažil budování nové republiky, zavření vysokých škol, nacisty a přežil i koncentrační tábor. Výrazně se zasloužil o rozvoj sportu pro handicapované, byl předsedou svazu tělesně postižených sportovců a přes třicet let působil na pedagogické fakultě v Hradci Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…