Hradec Králové dá 175 milionů z loňského hospodaření do rezerv

30.04.2015 15:14

Město Hradec Králové dá 175 milionů korun z výsledku loňského hospodaření do rezerv letošního a příštího roku. Rozhodli o tom městští zastupitelé. Částka 125 milionů korun půjde do rezervy letošního rozpočtu a zbylých 50 milionů korun bude ponecháno jako rezerva na investice v roce 2016. Radnice předpokládá, že z letošní rezervy bude peníze postupně čerpat na konkrétní investiční akce.

Hradec Králové dá 175 milionů z loňského hospodaření do rezerv
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Už dnes zastupitelé schválili z rezervy letošního rozpočtu použití více než 30 milionů korun. Na stavbu dvou parkovacích domů pro kola vyčlenili 20 milionů korun. Měly by být postaveny ve fakultní nemocnici a v kampusu univerzity. Další peníze půjdou na rekonstrukci cesty v Roudničce, projektovou dokumentaci lávky přes Labe či půdní vestavbu dvou tříd v Základní škole Plotiště.

Zastupitelé dnes také schválili závěrečný účet rozpočtu roku 2014, který skončil při příjmech a výdajích na úrovni dvou miliard korun schodkem 14,5 milionu korun. Schodek město vyrovnalo úvěrem a z peněz ušetřených v minulých letech.

K největším loňským investicím patřily regenerace Benešovy třídy na sídlišti Moravské Předměstí za 158 milionů korun a zateplení Základní školy Milady Horákové za 47 milionů korun. Město také loni dalo 23 milionů korun do rekonstrukce historické Bílé věže. Všechny tyto investice město udělalo s pomocí dotací. Přes 40 milionů korun město dalo do rekonstrukcí komunikací.

Úvěrové zatížení radnice loni snížila. Ke konci loňského roku mělo město úvěry ve výši 795 milionů korun, zatímco na konci roku 2013 bylo zatíženo dluhem 842 milionů korun.

Rozpočtové hospodaření města v roce 2014 skončilo schodkem ve výši 14,5 mil. Kč. Schodek rozpočtu byl kryt za pomocí dočerpávaného úvěru a volnými prostředky z minulých let.

Celkové příjmy města za rok 2014 činily 2 mld. Kč, tj. 2,2% více než předpokládal upravený rozpočet. Meziroční nárůst byl zaznamenán ve všech oblastech příjmů. Největší objem připadá na daňové příjmy, zejména pak na příjmy přijímané městem na základě zákona o rozpočtovém určení daní, které zaznamenaly meziroční nárůst o 47 mil. Kč.  Růstový trend si udržely i příjmy z pronájmů a z poskytovaných služeb, včetně příjmů z finančního majetku. V roce 2014 byl prodán nemovitý majetek města v hodnotě 104 mil. Kč, zároveň došlo ke kompenzaci finančních nákladů za realizované investice do zateplení školských zařízení ve výši 43 mil. Kč za a 58,5 mil. Kč za akce uskutečněné v rámci IPRM. Příspěvek ze státního rozpočtu na výkon státní správy město obdrželo v téměř totožné výši jako v předchozím období, a to v částce 65 mil. Kč.

V průběhu roku 2014 město uskutečnilo výdaje ve výši 2 mld. Kč, což bylo 77% plánovaných výdajů upraveného rozpočtu. Nevyčerpané, účelově vázané prostředky byly převedeny do rozpočtu města pro rok 2015, přesto lze vyčíslit úsporu ve výši 142 mil. Kč. Čerpání běžných výdajů dosáhlo souhrnně hodnoty 1,47 mld. Kč. V oblasti kapitálových výdajů bylo vyčerpáno 545 mil. Kč. Mezi nejvýznamnější investiční akce patřila regenerace Benešovy třídy v hodnotě 158 mil. Kč, zateplení ZŚ M. Horákové v hodnotě 47 mil. Kč, či zahájená rekonstrukce Bílé věže (23 mil. Kč), vše financované částečně z dotací. Dále byla provedena rekonstrukce komunikací v městských lesích v hodnotě 16 mil. Kč, a také výstavba a rekonstrukce předškolních zařízení v objemu 15 mil. Kč.

Hodnota finančního vypořádání roku 2014 byla vyčíslena na 175 mil. Kč, část těchto prostředků ve výši 50 mil. Kč bude použita k financování rozpočtu roku 2016, a ze zbývajících prostředků bude navýšena souhrnná rozpočtová rezerva roku 2015.

V září 2014 byl dočerpán úvěr poskytnutý Komerční bankou, a.s. v roce 2011 na výstavbu a rekonstrukce školských a sportovních zařízení, v celkovém objemu 350 mil. Kč. Zůstatek nesplacených úvěrů dosáhl k 31. 12. 2014 hodnoty 795,4 mil. Kč, přičemž souhrn splátek jistin za uplynulý rok činil 59,57 mil. Kč. Podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům dosáhl v roce 2014 hodnoty 10,5 %. Podíl zastaveného majetku na celkovém majetku města činí 3,4 %, přičemž jde o nemovitosti financované úvěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …