Hranice: Začne stavba cyklověže na hranickém nádraží

05.04.2021 18:23

Cyklověž pro více než stovku kol začne růst na hranickém vlakovém nádraží. Práce začnou v polovině dubna a dokončeny by měly být v červenci.

Hranice: Začne stavba cyklověže na hranickém nádraží
Foto: mesto-hranice.cz
Popisek: Hranice

Cyklověž bude stát 19 milionů korun, z toho téměř 15 milionů město získalo jako dotaci. V současné době je cyklodoprava na nádraží obtížná, i proto, že zde není možné kolo bezpečně uložit. To se výstavbou cyklověže s kapacitou až 118 kol změní.

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí

Cyklověž by měla zvýšit počet osob, přijíždějících na kolech k nádraží.  V současnosti ale není na nádraží vyřešeno bezpečné parkování kol, což odrazuje množství potenciálních cestujících od volby tohoto druhu přepravy. Očekáváme, že část řidičů, kteří nyní na nádraží jezdí autem, začne používat kola či koloběžky, čímž si vyřeší problém špatného parkování v lokalitě. Jednak to bude rychlejší, než hledat místo k parkování, a jednak bude uschování kola levnější než zaparkovat auto.

I když se v posledních letech výrazně navýšily parkovací kapacity u obou nádraží, neustálé budování nových parkovišť není řešením. Cílem je změnit návyky lidí, vytvořit jim podmínky a motivovat je k využívání jiných druhů dopravy, než je jízda autem.

Stavba si ale vyžádá některá omezení. Bude částečně ztížen průjezd kolem budovy nádraží do zadního traktu areálu, konkrétně u části bývalé pošty. Část přístupového chodníku k hlavnímu vstupu do budovy nádraží bude překopána. Průchod však zůstane zachován. Rovněž ubude míst pro parkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…