Hustopeče: Opravená studna připomene významné výročí

17.05.2022 11:11 | Tisková zpráva

Středověká studna u Pittnerovy uličky dopřává i v období sucha občanům Hustopečí užitkovou vodu už několik desítek let. Právě u ní si v roce 1531 koupili dům novokřtěnci (habáni), kteří v Hustopečích vytvořili významnou komunitu. Od letošního roku bude okolí pumpy upraveno tak, aby se stalo důstojnou připomínkou historických událostí.

Hustopeče: Opravená studna připomene významné výročí
Foto: hustopece-city.cz
Popisek: Hustopeče

Veřejná pumpa na užitkovou vodu na křižovatce ulic Pittnerova a Svatopluka Čecha prochází velkou rekonstrukcí. Do konce letních prázdnin by se z nepříliš udržovaného místa měl stát památník Hutterských bratří v podobě obnovené Rajhradské studny. 

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
„To místo by se mělo trochu navrátit k původní podobě, což znamená, že by tu měla stát pumpa obklopená půlkruhovou zdí s kovovým baldachýnem,“ stručně popisuje budoucí podobu okolí pumpy vedoucí Městského muzea a galerie Soňa Nezhodová.

V průběhu příprav rekonstrukce vyvstala otázka, jestli by nová pumpa a celý památník neměl stát přímo nad původní studnou. Ta totiž leží asi pět metrů od současné pumpy, v zahradě rodinného domu. „Majitel domu má dlouhodobě v pronájmu pozemek kolem pumpy, takže přímo pod jeho okny je i původní studna. I když majitel je velice rozumný člověk a líbí se mu náš záměr, zvítězil nakonec zdravý rozum a přece jenom se pumpa i s novým památníkem nechá blíže k chodníku, aby byla přístupná veřejnosti. Stavba bude opatřena malým průzorem, skrze který bude možné původní studnu zahlédnout,“ doplňuje místostarosta Bořivoj Švásta.

Umělecký a pro novokřtěnce typicky stroze řešený altán bude hlavním místem zářijové vzpomínkové akce, kdy se do Hustopečí sjedou představitelé Hutteritů z celého světa, především pak z Kanady, aby si společně připomněli 400. výročí vyhnání z Moravy. „Hustopeče jsou vůdčím městem všech těch oslav a připomínek proto, že právě u nás se celé Hutterské hnutí zrodilo,“ říká Soňa Nezhodová a dodává, že v domku u této studny založil komunitu Jakob Hutter a uvedl zde v praxi model církevního a majetkového společenství, který je pro Hutterity platný dodnes.

Ani termín výročního setkání nebyl vybrán náhodně a odvíjí se od data vykázání novokřtěnců. „Edikt o jejich vydání podepsal kardinál Dietrichstein 28. září 1622 a od toho dne měli Hutterité čtyři týdny na vysídlení nebo na přijetí katolické víry. Proto právě v předvečer tohoto dne, v pátek 23. a v sobotu 24. září se celý vzpomínkový program. Hutterité se věnují především náboženským zpěvům, takže očekáváme nějaký koncert, vyjížďky na všechny místa v okolí Hustopečí, která jsou s jejich historií spjatá, a dále uvidíme, co vyplyne podle potvrzených hostů. Samozřejmostí ale bude odhalení pamětní desky u opravené studny Jakobu Hutterovi, kterou už vytváří Mgr. David Hönig. A z toho máme velkou radost, protože on sám pochází ze sousedních Šakvic a jeho maminka je rozená Hutterová, takže se nám historie krásně spojila,“ těší se Nezhodová.

Už dnes je jisté, že mohutná studna v Pittnerově ulici bude občanům města poskytovat užitkovou vodu i nadále. A to nejen díky zrekonstruované pumpě, ale i díky vydatnosti historické studny, jejíž dno zatím nebylo možné změřit. Upravené okolí pak místním připomene, na jak historicky důležitém místě stojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …