Jablíčkový betlém Emmy Srncové vyladil adventní Olomouc

30.11.2022 21:23 | Tisková zpráva

Je tam nejen Ježíšek, Panna Marie a svatý Josef, ale i kočka s koťaty, psi, ptáci, zavěšená opice a taky jablíčka. Hlavně ta jablíčka.

Jablíčkový betlém Emmy Srncové vyladil adventní Olomouc
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Najdeme je v náruči svatého Josefa, na klíně Panny Marie, u Ježíška na kolíbce, v rukou andílků a na mnoha dalších místech. Právě proto se betlému výtvarnice Emmy Srncové, který od neděle zdobí Horní náměstí v Olomouci, říká Jablíčkový.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Betlém namalovala výtvarnice Emma Srncová už v roce 2019 a poprvé zpestřil prostory Pražského hradu, další Vánoce stál před Novoměstskou radnicí. Letos je ale výjimečně tento originální a nepřehlédnutelnou součástí Vánočních trhů Olomouc.

Stalo se tak díky spolupráci galeristky Bronislavy Paučkové, divadelního umělce a konstruktéra betlému Pavla Marka, zakladatele Černého divadla National Black Light Theatre Prague, samotné Emmy Srncové a někdejší náměstkyně pro kulturu Markéty Záleské. „Nápad vznikl už v květnu, Pavel Marek, olomoucký rodák se dohodl s galeristkou Bronislavou Paučkovou, že by přenesli betlém z Prahy do Olomouce při příležitosti výstavy paní Emmy Srncové v galerii Art Rubikon,“ vysvětluje Markéta Záleská.

Jablíčkový betlém, který působí díky autorčinu rukopisu velmi vlídným a hřejivým dojmem, bude na Horním náměstí před stromem Perníčkem až do 3. ledna. Druhý betlém s vyřezávanými figurami řezbáře Jana Vinkera z Teplic nad Bečvou najdou návštěvníci trhů na Dolním náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…