Jablonec nad Nisou: Cena stavby terminálu se zvýšila na dvojnásobek

23.01.2021 13:53

Jablonečtí radní svým rozhodnutím doporučí na únorovém jednání zastupitelům odložit realizaci Terminálu veřejné osobní dopravy (Terminál VOD) v Jablonci nad Nisou. Důvodem je velké navýšení ceny projektu.

Jablonec nad Nisou: Cena stavby terminálu se zvýšila na dvojnásobek
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Zhotovitel dodal městu projektovou dokumentaci pro stavebního povolení, které je nutné k podání žádosti o dotaci. „Součástí dokumentace je také aktualizovaný rozpočet, který se oproti předpokládaným nákladům na realizaci Terminálu VOD zvýšil o zhruba 236 mil. korun bez DPH na 380 mil. Kč bez DPH, tj. cca 460 mil. Kč vč. DPH,“ říká náměstek primátora pro rozvoj města Petr Roubíček s tím, že zvýšení ceny projektant zdůvodňuje meziročním razantním nárůstem cen stavebních prací a materiálů o cca 13-15 % meziročně, ale i naceněním výrazných požadavků správců a vlastníků inženýrských sítí v dané lokalitě a vlastníka vodního toku, kterým je Povodí Labe, s. p.

Harmonogram stavby navíc obsahuje tři vysoce rizikové lhůty - doba podání žádosti o stavební povolení s vlastním vydáním pravomocného stavebního povolení, délka kontroly zadávací dokumentace na CRR a především pak délka výběrového řízení na zhotovitele stavby, která by měla zahrnovat i rezervu pro dotazy uchazečů, případná odvolání proti výběru zhotovitele, až po podání námitek na ÚHOS.

„Tyto tři úkony obsahují vysoký stupeň rizika, že se je nepodaří dokončit v předpokládaných lhůtách. Mohou se tak negativně promítnout do už tak krátké lhůty pro realizaci a hrozí nesplnění podmínek termínu dokončení požadovaných dotačním titulem IPRÚ. Proto rada rozhodla doporučit zastupitelům realizaci odložit,“ konstatuje náměstek Roubíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…