Jablonec nad Nisou: Město pokračuje v prodeji bytů

28.06.2014 7:41

Zastupitelé schválili prodej dalších městských bytů v objektu Skelná 12 včetně pozemku za 2,3 milionu korun a v objektu Podzimní 54 včetně pozemku za 2,5 milionu korun. V obou případech objekty odkoupili stávající nájemníci, kteří vytvořili bytová družstva tak, jak požaduje metodika města. Prodeje bytů vynesly dosud více než 58 milionů korun, které jsou začleněny do rozpočtu a využívány pro správu městského majetku.

Jablonec nad Nisou: Město pokračuje v prodeji bytů
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Novou metodiku pro prodej bytů jsem předkládal zastupitelstvu na podzim 2012. Vzhledem ke způsobu, jakým probíhala privatizace v předchozích letech, zůstávaly v majetku města jednotlivé byty v různých domech. Tomu jsme se snažili zabránit, a proto jsme zvolili metodu prodeje objektů nájemníkům, kteří vytvoří družstvo. Přes počáteční potíže se ukázalo, že tento způsob je správný. Nájemníci přistoupili na způsob výpočtu ceny a utvořili družstva tak, aby si domy, ve kterých bydlí, mohli odkoupit,“ rekapituluje průběh privatizace městských bytů náměstek primátora Miloš Vele.

V listopadu 2012 rozhodli zastupitelé, že 312 bytových jednotek město nabídne k prodeji po jednotlivých objektech jako celek. Nájemníci tak mohli vytvořit družstvo a za odhadní cenu násobenou koeficientem 0,5 si mohli byty koupit. Z celkem 14 objektů, které město nabídlo k prodeji touto formou, zbývají prodat  již jen tři bytové domy – Palackého 40, 42 a Na Vršku 16. V těchto domech se nájemníkům nedařilo dosáhnout shody na koupi bytů. Zastupitelé proto 20. února letošního roku rozhodli o výjimce z metodiky s tím, že je potřeba, aby s nabídkou prodeje objektu formou družstva souhlasilo 45% oprávněných nájemců bytů. Původně bylo potřeba 60%. Tato podmínka byla splněna a nájemníci vytvořili družstva a nyní se připravují ke koupi domů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

16:31 Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

Podobně jako v první etapě, která se uskutečnila v loňském roce, bude hlavním předmětem stavby přede…