Jablonec nad Nisou: Nové značení neomezí rezidenty ani podnikatele

18.03.2024 16:28 | Tisková zpráva

Statutární město Jablonec nad Nisou pokračuje v opatřeních, která zklidní provoz v centru a zajistí bezpečí pro chodce. V pondělí 18. března se začne instalovat dopravní značení, které znemožní průjezd městskou památkovou a pěší zónou.

Jablonec nad Nisou: Nové značení neomezí rezidenty ani podnikatele
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Nové dopravní značení se objeví v ulicích Komenského a Podhorské. V současné době je ulice Komenského mezi ulicemi Máchova a Jugoslávská průjezdná obousměrně. Od 18. března bude možné z ulice Gen. Mrázka odbočit vlevo do Máchovy a z ní pak buď pokračovat vpravo do ulice Komenského a vyjet do Kostelní nebo Máchovou jet do ulice U Zlatého lva, odkud je opět možné vyjet do Kostelní. Druhá změna umožní pouze odbočit z náměstí Dr. Farského vpravo do ulice Podhorská a z ní u restaurace Radnice vyjet vpravo vzhůru ulicí Kamennou na křižovatku Kamenná – Smetanova – Hasičská – Mírové náměstí. Tím se znemožní průjezd centrem.

„Ke změně dopravního značení jsme přistoupili proto, abychom zabránili divokým jízdám a nedodržování předpisů. Množily se případy, kdy si pěší zónou někteří řidiči zkracovali průjezd městskou památkovou zónou. To nehodláme dál trpět,“ říká jablonecký primátor Miloš Vele a pokračuje: „Cílem navržených opatření není znemožnit vjezd rezidentů k jejich bydlišti nebo poškodit služby podnikatelů a zásobování provozoven, ale zamezit nevítanému a nebezpečnému provozu v pěší zóně. Se změnou značení bude pro řidiče taxislužby nebo rozvozu jídel rychlejší použít tzv. sběrné komunikace, než projet historickým centrem města jako dosud.“

S omezování osobní dopravy v centru začalo vedení města letos v únoru, kdy do ulic Lidická, Komenského, Kubálkova a Mírové náměstí nechalo instalovat mechanické zábrany. Původní předpoklad byl, že zábrany se s příchodem jara vymění za květináče. „Jak jsme však viděli na kamerových záznamech, květináče nejsou dostatečnou překážkou, protože řidič vystoupí z auta, květináč odstrčí a projede. Proto betonové zábrany zůstanou u květináčů do doby, než budou instalované sloupky bránící v průjezdu,“ dodává Martin Černý, vedoucí oddělení správy komunikací jabloneckého magistrátu. Sloupky bránící vjezdu budou instalované v ulici Kubálkova mezi oběma středními školami, Lidická na vjezdu do ulice 5. května a mezi ulicí Podhorskou a Mírovým náměstím.

Od chvíle, kdy se v únoru objevily první betonové zábrany, doprava v centru se výrazně zklidnila. I přesto, že město oznámilo zvýšení kontrol, někteří řidiči upozornění ani značení nedbali. „Od února do 15. března jsme odhalili 343 řidičů, kteří porušili zákaz vjezdu do pěší zóny. V příkazním řízení jim byly udělené pokuty v celkové výši 125 400 Kč. Dále jsme při zvýšeném dohledu v pěší zóně vyřešili dalších 142 přestupků spojených se stáním v pěší zóně mimo vyznačená parkoviště. Za tyto přestupky uložili strážníci v příkazním řízení pokuty v celkové výši 193 200 Kč. Zachytili jsme také řidiče bez řidičských oprávnění,“ říká Michal Švarc, ředitel Městské policie Jablonec nad Nisou. Podle jeho slov budou strážníci kontrolovat zavedení nového dopravního značení hned od pondělí 18. března. Nejprve chybující řidiče poučí, po několika dnech však přistoupí k postihům. Za porušení nového dopravního značení hrozí řidičům bloková pokuta v příkazním řízení až do výše 1.500 Kč. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…