Jablonec nad Nisou: O chystaných sportovištích je možné hlasovat v anketě na webu města

21.07.2014 6:45

V pondělí 14. července proběhlo veřejné projednávání dalších projektů v rámci IPRM ve vymezené zóně Žižkův Vrch a okolí. Jednalo se o výstavbě nových sportovních a dětských hřišť, tentokrát v sousedství nového lesoparku a ve vnitrobloku domů v ulicích Budovatelů, Lípová a Liberecká. Ti, kdo na projednávání nebyli, mohou ještě zasáhnout do výstavby prostřednictvím ankety.

Jablonec nad Nisou: O chystaných sportovištích je možné hlasovat v anketě na webu města
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Projekt sportovišť u lesoparku na Žižkově Vrchu patří k těm velkorysejším. „Plánujeme zde vystavět dětské hřiště s pískovištěm, houpačkami a dalšími herními prvky, venkovní fitness a opravdu velké, oplocené univerzální hřiště s asfaltovým povrchem. K výstavbě využijeme plochy, jež ke sportování sloužily i v minulosti,“ vysvětluje náměstek primátora Petr Vobořil.

Dětské hřiště bude mít pryžový povrch a bude obehnané nízkým plotem. Fitness bude na trávě, velké sportovní hřiště o rozměrech 20 x 35 metrů s asfaltovým povrchem a vysokým oplocením se streetballovými koši nabídne mnoho variant využití. Na setkání padaly návrhy, aby hřiště mělo jiný než asfaltový povrch, např. umělou trávu či gumoasfalt, objevily se i návrhy rozdělit tuto plochu na dva samostatné kurty, z nichž jeden by mohl být určený pro plážový volejbal.

Jeden návrh zněl také na vybudování skateparku.

„Hřiště je projektované v blízkosti vzrostlých stromů. Naším záměrem je provádět jen minimální terénní úpravy a rozhodně nechceme nic kácet. Každý umělý povrch pod stromy je však problematický na údržbu. Navíc chceme nabídnout hřiště v co nejuniverzálnější podobě a neradi bychom ho specifikovali jen pro jeden sport,“ vysvětluje Zuzana Bencová z oddělení investiční výstavby. Navíc oddělení při plánování hřiště vycházelo z faktu, že se zde vždy hrával volejbal, nohejbal či kopaná.

Námitky padaly i k jeho oplocení, které je vysoké tři, na kratších stranách pět metrů. „Plot je zde kvůli tomu, aby z hřiště nelétaly míče a neohrožovaly malé děti na herních prvcích, sportovce na posilovacích strojích či ostatní návštěvníky areálu sedící na lavičkách,“ konstatuje Bencová.

Ve vnitrobloku domů v ulicích Budovatelů, Lípová, Liberecká je plánovaná obnova dvou už existujících hřišť. Menší dětské s několika novými herními prvky bude mít travnatý povrch a podle projektu by nemělo být oplocené. Matky malých dětí však na veřejném projednávání požádaly o to, aby bylo oplocené nízkým plotem, jenž by bránil vstupu na hřiště například psům. Větší sportovní hřiště by mělo být na současném travnatém plácku. Plocha o velikosti 12 x 22 metrů s novou umělou trávou by byla zabezpečená plotem vysokým na dvou stranách čtyři, na jedné tři a na té s basketbalovým košem pět metrů. „Plot brání létání míče do oken či na balkony a zaručuje bezpečnost kolemjdoucím a malým dětem,“ upřesňuje Zuzana Bencová.

„Konstrukce plotu je navržená pouze z ocelového rámového oplocení bez odrazových desek. Právě ony působily v Pasířské ulici ten největší problém s hlukem,“ dodává náměstek Vobořil s tím, že město nechce, aby se opakovala situace z Pasířské ulice.

Zároveň na projednání dostali občané z vnitrobloku ulic Budovatelů, Lípová a Liberecká informaci o tom, že kromě obnovy hřiště v tomto místě město chystá také rekonstrukci komunikací, parkovacích ploch a veřejného osvětlení. Občané ještě navrhovali vybudovat uzamykatelné kontejnerové stání u domu v Lípové ulici, protože na tom nynějším, otevřeném často vzniká divoká skládka.

Z nejčastěji zmiňovaných připomínek na veřejném projednávání vzešla anketa, která je zveřejněná na webových stránkách města a jejím prostřednictvím mohou obyvatelé dotčených lokalit vyjádřit svůj názor. Hlasovat může každý do konce července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…