Jablonec nad Nisou: Veřejná soutěž na desetiletý kontrakt na autobusovou dopravu

13.12.2019 18:47

Jablonečtí zastupitelé jednali o způsobu, jakým bude provozována autobusová doprava ve městě a v členských obcích Dopravního sdružení obcí Jablonecka (DSOJ).

Jablonec nad Nisou: Veřejná soutěž na desetiletý kontrakt na autobusovou dopravu
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Nový dopravce by měl vzejít z veřejné soutěže, jejímž zadavatelem bude Jablonec nad Nisou, ale administrovat ji bude nezávislá firma. Předpokládaná hodnota zakázky je 742 milionů korun bez DPH a nová, desetiletá smlouva by měla začít platit od 1. února 2021.

Členové dopravního sdružení jasně deklarovali, že chtějí na dopravní obslužnosti spolupracovat i nadále. „Proto jsme začali pracovat na novém způsobu zajištění dopravy, respektive na přípravě veřejné soutěže na nového dopravce,“ říká jablonecký primátor Jiří Čeřovský. Rozhodovalo se mezi vnitřním dopravcem nebo externím dodavatelem vzešlým z výběrového řízení. Vnitřní dopravce předpokládá nákup autobusů a nábor zaměstnanců. „Když jsme vše prověřili, ukázal se systém založený na vnitřním dopravci v současné situaci ekonomicky méně výhodný a rizikovější,“ konstatuje ředitel Jablonecké dopravní (JD) Luboš Wejnar.

„Zvolili jsme tedy po dohodě s ostatními členskými obcemi DSOJ, že Jablonec nad Nisou bude zadavatelem nadlimitní veřejné zakázky, jejímž předmětem bude zajištění veřejné linkové dopravy ve městě i na Jablonecku od 1. 2. 2021 do 31. 1. 2031,“ vysvětluje primátor Jiří Čeřovský s tím, že na základě výběru uzavře město jako zadavatel zakázky s každou členskou obcí DSOJ separátní smlouvu. Tento postup schválili na jednáních svých obecních zastupitelstvech také ostatní členové DSOJ.

Předpokládaná hodnota desetileté veřejné zakázky byla stanovená na 742 milionů korun bez DPH. „To znamená, že kalendářní rok dopravních služeb v Jablonci a obcích DSOJ přijde na něco málo přes 74 milionů korun bez DPH, přičemž jeden kilometr vyjde na necelých 53 korun bez DPH,“ doplňuje Wejnar s tím, že v současné době Jablonec jen na městskou hromadnou dopravu vynakládá ze své kasy částku 60,4 mil. korun.

Veřejnou soutěž provede nezávislá firma

Jablonec nad Nisou je zadavatelem veřejné soutěže na nového dopravce MHD a linkových spojů DSOJ, ale výběrové řízení a celou administrativu s ním spojenou má na starosti externí firma zcela nezávislá na městě, a tou je AGM Partners. Proběhla dvě kola veřejných předběžných tržních konzultací o zadávání veřejných zakázek, která byla nutná pro stanovení adekvátního rozsahu zakázky, její předpokládané hodnoty i nastavení nediskriminačních a přiměřených zadávacích podmínek. Důležité bylo také vytvořit co nejširší hospodářskou soutěž mezi potenciálními dodavateli. „Přímo jsme oslovili potenciální dopravce a zveřejnili jsme výzvy k předběžným tržním konzultacím ve Věstníku veřejných zakázek a Úředním věstníku Evropské unie (TED),“ připomíná vedoucí právního oddělení magistrátu Jiří Kučera s tím, že nastavení zadávací dokumentace a technické standardy poskytování přepravních služeb posoudila a připomínkovala nezávislá konzultační společnost specializující se na oblast veřejné dopravy PRO CEDOP, s.r.o.

Současná smlouva je platná do ledna 2021

Autobusovou dopravu na území členských obcí DSOJ včetně té městské v Jablonci nad Nisou od 26. ledna 2019 zajišťuje externě společnost BusLine MHD Jablonecko, s.r.o. Smlouvu s městem a DSOJ dopravce podepsal na konci ledna 2019 a platí do konce ledna 2021. Od 1. února 2021 by tedy Jablonec a okolní obce neměly autobusovou dopravu zajištěnou, pokud by do té doby nevybraly dopravce nového nebo se nerozhodly pro jiný způsob zajištění dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…