Jablonec nad Nisou: Vzpomínka na padlé Jablonečany ve válkách 19. století

20.09.2018 21:23

V pátek 21. září v 10 hodin dopoledne odhalí náměstci Lukáš Pleticha a Miloš Vele na vnější zdi kostela sv. Anny z ulice Soukenná pamětní desku. Ta připomíná padlé Jablonečany, kteří se účastnili bojů v roce 1849 a 1866.

Jablonec nad Nisou: Vzpomínka na padlé Jablonečany ve válkách 19. století
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Poprvé pamětní desku na památku padlých, ale uvnitř kostela sv. Anny, odhalil I. vojenský veteránský podpůrný spolek pro Jablonec a okolí v roce 1905. „Tehdy se tak stalo k 82. výročí založení spolku. Jeho členové, představitelé města a další přítomní takto uctili památku zemřelých občanů Jablonce nad Nisou ve dvou válečných konfliktech 19. století,“ vysvětluje náměstek primátora Lukáš Pleticha. V červenci roku 1849 zemřeli u Komárna Josef Sachers a Anton Wischek, 24. června 1866 v bitvě u italské Custozy našli svou smrt August Haubold, Roman Stracke a Ignaz Ullrich.

Originální deska se však nedochovala, zřejmě byla zničená po roce 1945. „Proto jsme se letos na jaře rozhodli desku obnovit. Vznikla ve spolupráci statutárního města Jablonce nad Nisou a Komitétu pro udržování památek z války roku 1866,“ dodává Pleticha. Deska z černé žuly se zlaceným písmem a s plastikou habsburského orla stála necelých 60 tisíc korun. S Komitétem pro udržování památek z roku 1866 Jablonec spolupracoval také na obnově kokonínského památníku, tzv. Pyramidy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…