Jablonec nad Nisou: Zastupitelé schválili závěrečný účet roku 2015

20.05.2016 10:45

Zastupitelé na svém květnovém zasedání projednali a schválili závěrečný účet města Jablonec nad Nisou za rok 2015.

Jablonec nad Nisou: Zastupitelé schválili závěrečný účet roku 2015
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Tento deficit byl způsoben zejména dotačními akcemi, které byly z rozpočtu zaplaceny a peníze poskytovatel městu zaslal dle dotačních podmínek jednotlivých akcí až v roce 2016.

Hospodaření města se pravidelně vyhodnocuje a bedlivě sleduje. „V loňském roce se podařilo udržet hospodaření na přijatelné úrovni, vyšší výdaje byly kryty zůstatky na účtech města, ve správě aktiv a zapojením kontokorentu. Stále splácíme úvěry přijaté v minulých letech. Na splátkách jsme uhradili přes 57 milionů korun,“ konstatuje náměstek primátora pro ekonomiku Miloš Vele.

Daňové příjmy byly vyšší

V závěrečném účtu města je uvedeno, že vývoj daní má rostoucí trend zejména u daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a DPH. Stoupla i daň z příjmů právnických osob. „Po loňském propadu daňových výnosů ze státního rozpočtu v prvním čtvrtletí loňského roku se příjmy z daní upravily a nakonec byly o 15 milionů korun vyšší než v roce 2014 a vůbec nejvyšší od roku 2007,“ říká spokojeně náměstek Vele. Celkové daňové příjmy roku 2015 činily 483 milionů korun.

Největší investice roku 2015

Mezi největší investice loňského roku se řadí úprava okolí přehrady za 2,7 milionu, rekonstrukce tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem za 6 milionů, rekonstrukce Ladovy ulice za 8,1 milionu, zateplení čtyř mateřských škol celkem za 16 milionů, dokončení zateplení ZŠ Arbesova za 15,4 milionů korun. Město jako zřizovatel nemocnice investovalo také přes šest milionů do nákupu speciálních lůžek. Rekonstrukce azylového domu si z loňského rozpočtu vyžádala investici 19,8 milionů korun. Dokončen byl také chodník v ulici Želivského a zásadní opravou prošel most v Jánské ulici. Zásadní je také částka 62 milionů korun, které město vloni vynaložilo na akce v rámci projektu IPRM Žižkův Vrch a okolí. Schválený příplatek mimo základní kapitál ve výši 75 milionů korun putoval do Jablonecké energetické, která v loňském roce úspěšně dokončila první etapu revitalizace sítě centrálního zásobování teplem.

Během roku zastupitelé a radní sedmnáctkrát schvalovali rozpočtová opatření, resp. úpravy rozpočtu spočívající například v přesunu jednotlivých rozpočtových položek, úpravách rezerv města nebo zařazení dotací.

Součástí Závěrečného účtu roku 2015 je i zpráva auditora. Celoroční hospodaření města přezkoumala a bez výhrad odsouhlasila auditorka Ing. Ivana Schneiderová.

V prvním čtvrtletí hospodařil Jablonec dobře

Zastupitelé také schvalovali pravidelné čtvrtletní hodnocení rozpočtu roku 2016, z něhož vyplývá, že za měsíce leden až březen 2016 město Jablonec nad Nisou hospodařilo s převisem příjmů nad výdaji o 72,2 milionu korun.

Dary od města pro sportovce, děti i zdravotně postižené a nemocné

Tři finanční dary v celkové výši 307 000 korun a jednu účelovou neinvestiční dotaci 150 000 korun z městského rozpočtu schválili jablonečtí zastupitelé na svém květnovém jednání.

V březnu požádal TJ HC Jablonec nad Nisou o peněžitý dar z rozpočtu ve výši 45 000 korun na úhradu autobusové dopravy pro hokejové družstvo mužů, které se probojovalo do kvalifikace o postup do druhé nejvyšší soutěže v ČR – WSM ligy a za soupeři cestovalo do Tábora a Frýdku Místku. „Družstvo mužů tak dosáhlo historického úspěchu, v sezóně 2015/2016 skvěle reprezentovalo klub i město a v anketě O nejlepšího sportovce Jablonecka 2015 obsadilo v kategorii kolektiv dospělých 4. místo,“ dokládá oprávněnost žádosti náměstek primátora Pavel Svoboda.

Dalších 40 000 korun daruje město Asociaci rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR,  z. s., Klubu Jablonec nad Nisou, na úhradu nákladů spojených s organizací Dne zdravotně postižených. „Letos se uskuteční již jeho 17. ročník. Během dne se prezentují regionální poskytovatelé sociálních služeb a neziskové organizace pracující ve prospěch osob se zdravotním postižením. Cílem je přiblížit široké veřejnosti život lidí s handicapem,“ připomíná Svoboda.

Poslední dar, a to 222 000 korun, je určený o. p. s. Hospic sv. Zdislavy Liberec na podporu lůžkového hospice v roce 2016. Organizace poskytuje paliativní péči všem, kteří se ocitli v konečném stádiu nevyléčitelné nemoci bez ohledu na věk, bydliště, sociální status nebo finanční možnosti. „Loni jsme Hospic sv. Zdislavy podpořili z rozpočtu města částkou 100 000 korun,“ uvádí náměstek Svoboda s tím, že částka vychází z jednoduchého příspěvku 5 korun na jednoho Jablonečana.

Neinvestiční dotace ve výši 150 000 korun přispěje na provozní náklady organizace Jablíčko – centrum pro rodinu. Obdobnou dotaci z městského rozpočtu dostalo Jablíčko také v loňském roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…