Jablonné v Podještědí: Část ostatků svaté Zdislavy bude darována věřícím

02.02.2016 12:16

Děkan Římskokatolické farnosti Jablonné v Podještědí Pavel Maria Mayer předá ve středu 3.2.2016 v 10:00 v bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy do rukou poslance Augustina Karla Andrle Sylora část ostatků svaté Zdislavy! Ty budou darovány věřícím v Radhošti u Vysokého Mýta.

Jablonné v Podještědí: Část ostatků svaté Zdislavy bude darována věřícím
Foto: jablonnevp.cz
Popisek: Jablonné v Podještědí

Nikterak obvyklý akt se uskuteční právě z iniciativy Andrle Sylora. „Požádal jsem biskupa litoměřické diecéze Jana Baxanta, zda by svolil část ostatků patronky naší východočeské komendy Řádu sv. Lazara Jeruzalémského darovat věřícím Radhošti. Požádal jsem jej také, zda by ostatek mohl sloužit jako relikvie naší Komendy.

Pan biskup mou žádost vyslyšel a odebrání ostatků z hrobu této velké ženy povolil,“ říká poslanec, který je komturem Řádu a zároveň velitelem zmíněné komendy. Radhošťský kostel byl v roce 2012 opraven z iniciativy Komendy sv. Zdislavy, Mgr. Richarda Andrle Sylora, jeho otce Augustina a pana faráře Jana Kunerta. Všichni tři věří, že uložení ostatků české světice v tamním kostele bude mít kromě symbolického významu i posilující vliv na zdejší skupinu křesťanů.

Ostatky sv. Zdislavy budou radhošťským věřícím slavnostně předány na jaře tohoto roku. Přesný termín bude stanoven po dohodě s farářem Janem Kunertem, který radhošťskou farnost spravuje. „Kostel v Radhošti byl dlouhá léta uzavřen. Nyní, po jeho rekonstrukci, se zde konají každou neděli mše a zdejší lidé si díky tomu znovu nacházejí cestu do kostela. Věřím, že ostatky světice otevřou další kapitolu zachráněného radhošťského kostela,“ říká farář Jan Kunert, který je zároveň kaplanem Východočeské komendy sv. Zdislavy.

Zdislava z Lemberka

Zdislava z Lemberka (1220?, Křižanov – 1252 Lemberk) byla česká šlechtična a zakladatelka špitálu. V roce 1907 byla prohlášena za blahoslavenou a roku 1995 papežem Janem Pavlem II. za svatou. Od roku 2000 je také hlavní patronkou Litoměřické diecéze a od roku 2002 patronkou Libereckého kraje.

Její manžel Havel z Lemberka, za kterého se provdala okolo roku 1238, byl blízký důvěrník krále Václava I. Narodily se jim snad čtyři děti: spolehlivě doložení synové Havel, Jaroslav a Zdislav a snad i dcera Markéta, o níž se zmiňuje pouze Žďárská kronika.

Zdislava byla zřejmě ráznou a energickou ženou. Její jméno je spojováno s dominikánskými kláštery v Turnově a v Jablonném v Podještědí, zde zároveň se špitálem, do kterého,navzdory svému vysokému postavení, osobně docházela a nemocných se ujímala. Zemřela předčasně v přibližně 33 letech, tradovanou tuberkulózu antropologický výzkum nepotvrdil. Pohřbena byla v kostele sv. Vavřince v Jablonném, jehož stavbu začala, konce stavby se ale nedožila.

Vojenský a špitální řád sv. Lazara jeruzalémského

Vznik Řádu svatého Lazara je nedílně spojen s křížovými výpravami zahájenými na konci 11. století s cílem osvobodit Jeruzalém z rukou muslimů. Velkým stoupencem řádu sv. Lazara byl jeruzalémský král Balduin IV. (1173-1184), sám trpící malomocenstvím, pod jehož velením Lazariáni vybojovali své nejslavnější bitvy. Podporuje hospic Štrasburk (Praha 8) a hospic sv. Lazara v Plzni. Velkopřevorem je Ludvík hr. Belcredi. Duchovním kaplanem je kardinál Miloslav Vlk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…