Jaroměř: Orel Matěj emigroval do západního Německa

22.12.2016 15:18

Záchranná stanice pro zvířata v Jaroměři vypustila na svobodu orla mořského. Vzhledem k tomu, že město Hradec Králové tuto záchrannou stanici dlouhodobě finančně podporuje, jedná se tak trochu i o úspěch města Hradce Králové.

Jaroměř: Orel Matěj emigroval do západního Německa
Foto: Jaromer-josefov.cz
Popisek: Jaroměř

Ze záchranné stanice pro divoká zvířata v Jaroměři, kterou provozuje akční ochranářská skupina JARO, před několika týdny vypustili u východočeské přehrady Rozkoš, orla mořského. Jeho celý fotopříběh, tedy kdy a proč se dostal do záchranné stanice, jak o něho pečovali a připravovali na vypuštění, až po okamžik jeho návratu do přírody, si můžete prohlédnout ZDE:.

Protože díky spolupráci Národní sítě záchranných stanic provozované Českým svazem ochránců přírody s Ústavem biologie a chorob volně žijících zvířat VFU Brno a rakouskou organizací Technisches Büro für Biologie v Deutsch-Wagramu byla orlovi na záda připevněna vysílačka, můžeme nyní sledovat jeho osud po vypuštění. A ten je zatím mimořádně zajímavý.

„Ačkoliv byl orel Matěj nalezen na Broumovsku, všichni odborníci napříč Českou republikou se shodli, že vhodnější lokalitou pro jeho vypuštění bude přehrada Rozkoš. V tomto období je zde totiž dostatek jeho nejmilejší potravy – uhynulých ryb“, vysvětluje Alice Janečková, vedoucí týmu který o orlí mládě v jaroměřské záchranné stanici pečoval. „Navzdory faktu, že se jedná o našeho největšího dravce, se kterým se můžeme v naší přírodě setkat a zdánlivě by hravě dokázal ulovit i dospělou srnu, upřednostňuje podobnou potravu jako třeba supi.“, doplňuje ornitolog a profesionální ochránce přírody David Číp. Tento fakt z něj spolu s spolu s dalšími požírači mršin – dravci luňáky činí druh ve velké míře ohrožený nezákonným kladením otrávených návnad s prudce toxickým jedem karbofuranem (více na www.karbofuran.cz). Právě to je jedním z důvodů, proč orel dostal vysílačku jako součást výzkumu, kolik dravců působících v přírodě jako „zdravotní policie“ uhyne na následky nelegálních otrav. Zjištěné výsledky jsou prozatím vskutku alarmující. Z 21 loni vysílačkami označených dravců (CZ, A, SK) jich bylo za první rok otráveno 6 (3x Slovensko, 1x Rakousko, 1x, Česko, 1x Itálie)!

Přehradou Rozkoš opovrhl

Orel Matěj přehradou Rozkoš i jejími uhynulými rybami opovrhl a záhy po opuštění si vybral podstatně dobrodružnější život. Nejprve odletěl na podstatně klidnější lokalitu 20 km jižněji. Zalíbilo se mu okolí lesního rybníku nedaleko Třebechovic pod Orebem. Shodou okolností si tedy vybral oblast, kde byl před lety karbofuranem nelegálně otráven orel skalní a později i další dravci. „Proto jsme si dost oddychli, když se po několika dnech vydal na dalekou pouť.“, ventiluje své obavy jeden z dalších ošetřovatelů Filip Laštovic a dodává: „Matěj prolétl okolím Jaroměře, kde nám možná i alespoň z povzdálí zkontroloval svojí bývalou voliéru, zda tam nebude něco k snědku. Potom si to namířil až za Trutnov směrem k Jánským lázním. Následně prolétl kolem chalupy zesnulého prezidenta Václava Havla na Hrádečku a nakonec zamířil krajinou Podkrkonoší až k Nové Pace. Odtud zavítal na Českolipsko k okolí Novozámeckého rybníka a odtud nakonec až o západního Německa, aby se nakonec usídlil v okolí Berlína.“

Doufejme, že Matěj při svém putování objeví dostatek „chutných mrtvol“, které však nebudou zrádnými otrávenými nástrahami ilegálních travičů a pytláků. Při nálezu podezřelých otrávených návnad prosím okamžitě kontaktujte jaroměřskou záchrannou stanici, neboť případy s podezřením na travičství pak předáváme k došetření přímo kriminální policii České republiky.

Činnost záchranné stanice Jaroměř i celé akční ochranářské skupiny JARO by nebyla možná bez podpory dobrovolníků, sponzorů i některých institucí. Pomozte nám chránit přírodu. Nejlépe svým ohleduplným způsobem života bez palmového oleje, mnohých zbytečných jízd autem či letadlem, preferováním regionálních výrobků šetrnějších k přírodě včetně biopotravin při svých nákupech, k živočichům, ohleduplnou péči o zahrady nebo třeba jako naši dobrovolníci či alespoň drobní dárci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.