Jednání o Dolnorakouské zemské výstavě Retzu a Znojma pokračují. Možná spolupráce se nabízí i ve vzdělávání

14.06.2017 11:36 | Zprávy

Vedení města Znojma přivítalo své rakouské kolegy ve Znojmě. A důvod? Dolnorakouská zemská výstava 2021 a společná kandidatura Znojma a Retzu. Místem setkání se stala Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo (SVŠE). Prorektor a majitel školy Pavel Štohl přivítal starostu Vlastimila Gabrhela, místostarosty Jana Groise a Jana Blahu a jejich rakouské hosty. Delegaci z Retzu pod vedením místostarosty Alfreda Kliegla doplnil Heinz Boyer, zakladatel a spolumajitel mezinárodní vysoké odborné školy v Kremsu (IMC Krems).

Jednání o Dolnorakouské zemské výstavě Retzu a Znojma pokračují. Možná spolupráce se nabízí i ve vzdělávání
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Heinz Boyer je v Rakousku vážená osobnost. Podělil se o vlastní zkušenosti z podnikání, vzdělávání, i účasti na projektech přesahující hranice jeho školy i země.  A tak se na půdě SVŠE ve Znojmě představil v roli neutrálního poradce a zdůraznil nutnost pohledu do budoucna, obzvláště při rozvoji regionu, a vytváření dlouhodobě prospěšných udržitelných plánů. Takovou formu rozvoje nabízí mimo jiné právě školství a vzdělávání.

Probírány byly i jiné oblasti přeshraniční spolupráce, její klady, zápory i překážky, které vyplívají z rozdílnosti kultur dvou zemí. Základním výstupem diskuse bylo rozhodnutí, že obě města stanoví a osloví ve svých regionech obce, podnikatele a jiné subjekty jakožto možné partnery a poskytovatele podpory, a to na krajské úrovni.

A co bude tedy směrodatné při dalších krocích v kandidatuře? Stanovení jasného tématu, kterému každý rozumí a zároveň vzbudí zvědavost a touhu něco nového zažít. Zároveň se má dané téma stát společným pojítkem dvou atraktivních měst, které již tak spojuje láska k vínu, gastronomie a kultura.

O Dolnorakouské zemské výstavě

Dolnorakouská zemská výstava (Niederösterreichische Landesausstellung) je tradiční akcí, která se koná každé dva roky v jiném regionu Dolního Rakouska. Akce se těší se velkému zájmu ze strany turistů, návštěvnost se pohybuje mezi 350 – 500 000 návštěvníky. Přeshraniční spolupráce v ní není výjimkou, naopak je velmi vítána. Například Dolnorakouská zemská výstava 2009 se konala v rakouských městech Horn a Raabs a v české Telči. O pořádání Dolnorakouské zemské výstavy v roce 2021 se společně ucházejí partnerská města Retz a Znojmo. Více informací na www.retzznojmo2021.eu.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Mobilní radnice 19. června na náměstí Republiky představí novou komunikační síť

16:31 Havířov: Mobilní radnice 19. června na náměstí Republiky představí novou komunikační síť

Město Havířov pro své občany v nejbližších dnech zřídí chytrou komunikační síť. Jmenuje je se Munipo…