Jičín: Bývalá kotelna, dnes stacionář. Domovinka se dočká kompletní přestavby

07.02.2020 10:45

Je to příběh jednoho domu na Novém Městě. Rozkládá se v sousedství Domova pro seniory a Domu s pečovatelskou službou. Sídlí v něm stacionář Domovinka, který navštěvují jičínští senioři a který ulehčuje každodenní běh rodinám pečujícím o stárnoucího příbuzného.

Jičín: Bývalá kotelna, dnes stacionář. Domovinka se dočká kompletní přestavby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Je poněkud zajímavé, že onen dům vlastně býval kotelnou pro domy, kde bydlely rodiny ruských vojáků. Kotelna není zrovna vhodným sídlem pro sociální službu. To se však změní, protože stacionář Domovinka projde komplexní rekonstrukcí. Financování 50milionové investice, jež se uskuteční v letech 2020, 2021 a 2022, v lednu schválilo Zastupitelstvo města Jičína. S finančními náklady městu pomůže dotace.

Budova není bezbariérová, uživatelské prostory jsou omezené, pečovatelské zázemí je nedostatečné a stavba jako celek není v dobrém technickém stavu. Dům je patrový, ale nemá výtah, a tak klienti se sníženou pohyblivostí jsou odkázáni na schodolez, jenž v nich vzbuzuje nedůvěru. Kvůli tomu není horní patro naplno využíváno. Současně má však Domovinka svou nezastupitelnou úlohu v sociálních službách pro seniory.

Odhadované náklady na rekonstrukci jsou 50 milionů Kč a s financováním pomůže dotace od Královéhradeckého kraje ve výši až 25 milionů. V projektu je komplexní přebudování celého objektu a jeho rozšíření. Chystá se vestavění výtahu a budou modernizovány místnosti, upraveny okolní komunikace, vysazena zeleň a přeložena kanalizační stoka i vodovodní přípojka. Bude také navýšena kapacita budovy na 35.

„Mám velkou radost, že zastupitelstvo města schválilo další velkou investici do sociálních služeb. Až bude dokončena rekonstrukce Domovinky a v kasárnách bude vystavěn nový domov seniorů, bude konečně kapacitně a na velmi dobré úrovni vyřešena péče o seniory v Jičíně, což je hlavním smyslem těchto investic,“ uvedl místostarosta Mgr. Petr Hamáček.

Služby Domovinky jsou poskytovány celoročně v pracovních dnech v době od 7.30 do 16.30 hodin. Kapacita pro 20 osob není postačující. V uplynulém roce došlo k úplnému naplnění Domovinky, a tak město Jičín vyčlenilo samostatný byt v ulici Butovská, aby byl využit v případě vyššího zájmu klientů. Plán rozvoje sociálních služeb pro roky 2019 až 2022 upozorňuje, že populace stárne a že je mít k dispozici kapacity pro nárůst počtu seniorů. Náš region je co do stáří obyvatel navíc napřed před celorepublikovým průměrem.

V listopadu 2017 zastupitelé schválili předběžný záměr rekonstrukce Domovinky, a to i za účelem navýšení kapacity služby. Projektovou dokumentaci vypracovala firma Design 4 – projekty staveb s.r.o. a v říjnu 2019 byl vydán souhlas se stavebním záměrem ve sloučeném územním a stavebním řízením. V lednu 2020 zastupitelé schválili financování záměru v tomto roce i v dalších dvou, a tak město může připravit vypsání veřejné zakázky na zhotovitele.

S rekonstrukcí Domovinky úzce souvisí rekonstrukce městského teplovodu Jih, jež se uskuteční v letošním roce. V současnosti je v objektu umístěná výměníková stanice pro další tři budovy (v Domově pro seniory, v bytovém domě Přátelství čp. 393 – 394 a v domě s pečovatelskou službou v ulici Přátelství čp. 390 – 392), nově bude mít každý objekt vlastní výměníkovou stanici a zásobování teplem bude probíhat z nově vybudované kotelny Jih na Novém Městě. Tuto rekonstrukci připravuje Správa nemovitostí města Jičína ve spolupráci s městem Jičín. Vymístění výměníkové stanice z budovy stacionáře Domovinka je předpokladem jeho rekonstrukce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…