Jičín: Krizový štáb se zabýval zejména přechodem na 3. stupeň PES

07.12.2020 12:59

Rada projednala činnost Krizového štábu ORP Jičín. Krizový štáb, který nadále zůstává aktivní, neboť je stále vyhlášen nouzový stav, se v uplynulém období zabýval zejména přípravou na rozvolnění, přesněji řečeno na přechod ze 4. do 3. stupně proti-epidemiologického systému (PES).

Jičín: Krizový štáb se zabýval zejména přechodem na 3. stupeň PES
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Zvláštní pozornost štáb věnoval návratu žáků do škol, trhům a zprovoznění sportovišť. Od víkendu 5. a 6. prosince se do Jičína vrátily trhy se širokým sortimentem a také bylo otevřeno Aqua Centrum.

Krizový štáb s ředitelem Sportovních zařízení města Jičín Bc. Davidem Streubelem projednával možnosti, jak otevřít Aqua Centrum a zároveň splnit platná mimořádná opatření. Pro provoz Aqua Centra byly vypracovány zvláštní režimová opatření. Ty stanovují povinnost nosit roušky v bazénové hale a v šatnách, dále například povinnost pro návštěvníky v používání dezinfekce a podobně. Prozatím nejsou v provozu parní komory, kapacita vířivek je omezena do pěti osob. Sauny jsou otevřeny. Zimní stadion a vnitřní tělocvičeny zůstávají uzavřeny, například veřejné bruslení se tedy stále nekoná. Podrobné informace včetně mimořádné provozní doby jsou na webu ZDE.

Anketa

Jste pro to, aby vláda znovu zavřela obchody a restaurace?

52%
48%
hlasovalo: 15094 lidí

Zásadním tématem byly trhy, jejichž obnovení bylo projednáváno s ředitelem Technických služeb města Jičína Ing. Čeňkem Strašíkem a správcem tržiště Liborem Doškem. Krizový štáb ORP Jičín s ohledem na přechod do 3. stupně PES doporučil konání trhů se širokým sortimentem na Valdštejnově náměstí. Konečné rozhodnutí bylo na Radě města, která pořádání trhů schválila. O víkendu 5. a 6. prosince se tak do jičínského centra vrátil každoroční adventní kolorit. Je povinné dodržovat hygienická opatření, včetně nošení ochrany dýchacích cest, dodržování odstupů mezi stánky a používání dezinfekčních prostředků.

Nadále je pečlivě monitorována situace na jičínských základních a mateřských školách. Návrat žáků byl výzvou i kvůli tomu, že mimořádná opatření vlády požadují co největší dodržování principu homogenních skupin. Výzvou byl také souběh prezenční výuky s výukou distanční. Aby bylo možné výuku a všechny náležitosti personálně zajistit, s výukou ve školách pomáhali také zaměstnanci K-Klubu. Přes všechny organizační nároky lze říct, že návrat žáků do lavic proběhl hladce, dokonce ve školách panovala velmi dobrá nálada. Mateřské školy fungují a hlásí vyšší návštěvnost dětí, než je dlouhodobým průměrem v této roční době. Uzávěra společnosti pravděpodobně omezila i šíření každoročních rým, chřipek a nachlazení.

Neustále je monitorována také situace v sociálních službách, hlavně v Domově pro seniory. Zde dříve vzniklo významné ohnisko Covid-19, kdy nakaženi byli jak klienti, tak členové personálu. Dobrou zprávou je, že ohnisko již vymizelo a že klienti nemoc prodělávali téměř bezpříznakově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…