Jičín: Náklady za odstranění barelů v Budčevsi uhradí Královéhradecký kraj

19.02.2020 8:32

V druhé polovině roku 2019 město Jičín řešilo havárii v obci Budčeves. Na základě anonymního oznámení zde Policie ČR našla 49 barelů s chemikáliemi. Protože původce barelů nebyl a stále není znám, město ze zákona muselo odstranění barelů uhradit z vlastního rozpočtu.

Jičín: Náklady za odstranění barelů v Budčevsi uhradí Královéhradecký kraj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Celkové náklady byly více než 3 miliony Kč. Jičín však zároveň požádal Královéhradecký kraj o kompenzaci nákladů. Po jednáních, kdy byl bod projednáván mimo jiné na zasedání krajského zastupitelstva, město získá jednorázovou dotaci ve výši 3 124 325,27 Kč. RM nyní schválila znění smlouvy o poskytnutí dotace.

V Budčevsi bylo v září 2019 nalezeno 49 IBC kontejnerů, každý o kapacitě 1 m3. Všechny byly zcela naplněné a první odhady hovořily o kyselině sírové. Následně se potvrdilo, že ve směsích je tato sloučenina skutečně obsažena a že chemikálie byly pravděpodobně používány na odbarvování kovů. Při jejich uskladnění hrozilo poškození životního prostředí a spodních vod. Město Jičín proto uzavřelo smlouvu se specializovanou firmou AQUATEST a.s., která barely odstranila. Zároveň město tehdy vstoupilo do jednání s Královéhradeckým krajem o kompenzaci nákladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…