Jičín: O první dubnové sobotě uklidíme Česko

13.03.2019 11:11

V sobotu 6. dubna nastane velký úklid. Dobrovolníci vyrazí do ulic a v rámci celostátní akce Ukliďme svět, ukliďme Česko zvelebí vybraná veřejná prostranství. V Jičíně se tato akce již stala vyzkoušenou tradicí.

Jičín: O první dubnové sobotě uklidíme Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Ruku k dílu může přiložit každý. Setkání dobrovolníků se uskuteční na stejných místech jako loni, tedy na parkovišti před Maxihitem, u Centra přírodních věd – Hvězdárny Jičín, u Šibeňáku (stavidla) a také ve Valdštejnské lodžii. Začíná se v 8:30. Chcete-li uspořádat vlastní uklízecí četu, určitě nám o tom dejte vědět.

Stejně jako loni budou ve městě rozmístěny kontejnery pro jarní úklid v domácnostech. Ale pozor! Do těchto kontejnerů, prosíme, rozhodně nevhazujte nebezpečný odpad, elektrozařízení, pneumatiky, papír, plasty, sklo nebo použitelný textil. Tento odpad je totiž nezbytné třídit. Po městě jsou proto celoročně rozmístěny specializované odpadní nádoby, a co se týká nebezpečného odpadu, ten lze odevzdávat ve sběrném dvoře v Konecchlumského ulici, který bude mimořádně otevřen od 8 do 14 hodin. Standardní sobotní provozní doba je do 12 hodin. Během pracovního týdne je sběrný dvůr v pondělí, ve středu a v pátek otevřen od 7 do 15 hodin a v úterý a ve čtvrtek od 7 do 16 hodin.

Do celostátní iniciativy se každoročně zapojí řada měst a obcí v České republice. V určený den do ulic vyjde téměř sto tisíc dobrovolníků, vybavených pracovními rukavicemi, odpadními pytli či nádobami a hlavně odhodláním zlepšit prostředí, kde žijeme. Akce probíhá přes lokální spoluorganizátory, kteří se stanou „styčnými důstojníky“ pro koordinaci dobrovolníků. Základní motto této akce, která vychází z mezinárodního formátu, totiž je, že kdo uklízí, ten nedělá nepořádek. Proto obzvláště uvítáme mladé účastníky, kteří se na nepořádek v ulicích jistě začnou dívat jinýma očima.

V Jičíně se do akce zapojí tradičně několik desítek dobrovolníků. Pravidelně se jí účastní i představitelé města. V loňském roce se starosta JUDr. Jan Malý a místostarosta Ing. Jan Jiřička zaměřili na oblast Šibeňáku. Mezi dobrovolníky nechybí také zástupci odborů městského úřadu, kteří jednak aktivně uklízí, jednak fungují jako koordinátoři prací. Děkujeme rovněž jičínskému skautskému středisku a Lepařovu gymnáziu, od nichž máme zprávy, že se akce zúčastní. Celá akce probíhá v součinnosti s Technickými službami města Jičína.

„Jaro je časem, kdy se příroda probouzí a kdy vidíme život všude kolem nás. Avšak jaro nám také ukazuje nepořádek, který my lidé během zimy způsobíme. Jsem rád za činnost Technických služeb města Jičína, které o vzhled města pečují, přesto si myslím, že alespoň jeden den v roce bychom se měli na úklidu veřejných ploch podílet všichni. Jde přece o prostor, kde žijeme, a tak bychom měli vzít na vědomí, kolik úsilí je potřeba na to udržet ho čisté,“ uvedl místostarosta Ing. Jan Jiřička, který má životní prostředí a ekologii v gesci. 

Umístění kontejnerů na velkoobjemový odpad  5. - 6. dubna 2019

1. Lidické nám.
2.  ul. Přátelství – výměník u bunkru
3. nám. V. Čtvrtka – u č. p. 864-871
4. Čeřovka
5. Soudná – parkoviště u Vaposu
6. Robousy – u kravína
7. Popovice – u autobusové zastávky
8. Sedličky – nádraží
9. Na Tobolce – u bývalých TS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…