Jičín: O první dubnové sobotě uklidíme Česko

10.03.2022 11:07 | Tisková zpráva

Již tradiční akce Ukliďme Česko se v sobotu 2. dubna vrátí v plné síle. Dobrovolníci vyrazí do ulic a po zimě zvelebí veřejná prostranství. Připojit se může každý. Setkání dobrovolníků se letos uskuteční u Šibeňáku (stavidla) a na parkovišti za koupalištěm Kníže. Začíná se v 8:30.

Jičín: O první dubnové sobotě uklidíme Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Uklízet budou také jičínští skauti na Čeřovce. Chcete-li uspořádat vlastní uklízecí četu, určitě nám o tom dejte vědět. Víme už o dalších dobrovolnících a organizacích, co se chystají zorganizovat vlastní uklízecí skupiny.

„Jaro je časem, kdy se příroda probouzí a kdy vidíme život všude kolem nás. Zima byla letos převážně na blátě a v sychravém počasí se málokomu chtělo vyjít na procházku. Když ale s jarem vycházíme ven, zjišťujeme, že zima nám na veřejných prostranstvích opět zanechala nepořádek, který je třeba uklidit. Jsem rád za činnost Technických služeb města Jičína, které o vzhled města pečují, přesto si myslím, že alespoň jeden den v roce bychom se měli na úklidu veřejných ploch podílet všichni. Jde přece o prostor, kde žijeme, a tak bychom měli vzít na vědomí, kolik úsilí je potřeba na to udržet ho čisté,“ uvedl místostarosta Ing. Jan Jiřička, který má životní prostředí a ekologii v gesci.

Opět budou ve městě rozmístěny kontejnery pro jarní úklid v domácnostech. Ale pozor! Do těchto kontejnerů, prosíme, rozhodně nevhazujte nebezpečný odpad, elektrozařízení, pneumatiky, papír, plasty, sklo nebo použitelný textil. Tento odpad je totiž nezbytné třídit. Po městě jsou proto celoročně rozmístěny specializované odpadní nádoby, a co se týká nebezpečného odpadu, ten lze odevzdávat ve sběrném dvoře v Konecchlumského ulici, který bude otevřen první dubnovou sobotu opět od 8 do 14 hodin. Standardní sobotní provozní doba během zimního času byla do 12 hodin. Během pracovního týdne je sběrný dvůr v pondělí, ve středu a v pátek otevřen od 7 do 15 hodin a v úterý a ve čtvrtek od 7 do 16 hodin.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Do celostátní iniciativy se každoročně zapojí řada měst a obcí v České republice. V určený den do ulic vyjde téměř sto tisíc dobrovolníků, vybavených pracovními rukavicemi, odpadními pytli či nádobami a hlavně odhodláním zlepšit prostředí, kde žijeme. Akce probíhá přes lokální spoluorganizátory, kteří se stanou „styčnými důstojníky“ pro koordinaci dobrovolníků. Základní motto této akce, která vychází z mezinárodního formátu, totiž je, že kdo uklízí, ten nedělá nepořádek. Proto obzvláště uvítáme mladé účastníky, kteří se na nepořádek v ulicích jistě začnou dívat jinýma očima.

Věříme, že v Jičíně se do akce zapojí opět několik desítek dobrovolníků a s chutí se vypraví do jarní přírody zkrášlit stezky. Úklidu se zúčastní i představitelé města starosta JUDr. Jan Malý a místostarosta Ing. Jan Jiřička a pomohou vyčistit okolí Šibeňáku. Mezi dobrovolníky nechybí také zástupci odborů městského úřadu a Centra přírodních věd - Hvězdárny, kteří jednak aktivně uklízí, jednak fungují jako koordinátoři prací.

Děkujeme rovněž jičínskému skautskému středisku, Lepařovu gymnáziu, hvězdárně a mnoha dalším dobrovolníkům, od nichž máme zprávy, že se akce zúčastní. Celá akce probíhá v součinnosti s Technickými službami města Jičína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…