Jičín: Pochod za Rumcajsem letos povede i přes Prachovské skály

08.02.2020 19:53

Dne 28. března zahájíme turistickou sezónu tradičním Pochodem za Rumcajsem. Organizátoři z jičínského odboru Klubu českých turistů dolaďují trasy. Je již jasné, že akce i letos nabídne něco pro každou věkovou kategorii. Zvláštností tohoto roku bude to, že jedna z tras povede přes Prachovské skály. Majitelům náleží velké poděkování.

Jičín: Pochod za Rumcajsem letos povede i přes Prachovské skály
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Dětské trasy zůstávají nezměněny. Rodiny budou volit mezi 3, 5 nebo 7kilometrovou procházkou. Podívají se tradičně do Libosadu a pod Čeřovku a na několika místech se děti mohou těšit na doprovodné hry a aktivity. Pod Valdštejnskou lodžií bude připravena kuličková dráha a u skautského srubu budou pořádány soutěže. Dokonce zde budou jezdit i traktůrky.

Pochod nabídne čtveřici různě náročných tras pro dospělé. 13kilometrová bude mít velkou kontrolu na Prachově, 33kilometrová zavede turisty až na Košov a k Jičínu se půjde přes Kyje a 50kilometrový výšlap povede až na Rovensko pod Troskami. Největším hitem nepochybně bude 20kilometrová trasa, která letos skutečně půjde přes Prachovské skály. Účastníci pochodu se tak podívají například na Prachovskou jehlu nebo Císařskou chodbu.

Organizátoři připravují také cyklotrasy, a to v kilometrážích 28, 50 nebo 70. Nejdelší trasa zavede cyklisty na Střehom, rozhlednu Čížovku, hrad Kost nebo k Věžickému rybníku. Rozhodně bude na co koukat!

A stejně jako loni nás čeká velká atrakce v podobě historických kol. V minulém ročníku byla „historická“ trasa novinkou, letos se však pro velký úspěch sběratelé cyklo-veteránů do roku 1945 vrací, aby opět potěšily každého kolemjdoucí, zejména ty nejmenší. Start bude stejně jako u všech tras, tudíž u Valdštejnského zámku. Historická kola zde budou již od 8:45 a hromadné vyjetí je plánováno na 9:30: Jejich trasa bude dlouhá 21 kilometrů a půjde přes Libosad, Prachov, Jinolice a potom zpátky do Valdic do Jičína.

„Kdo si není jistý, máme pro něho vzkaz. Vyjděte do nádherné přírody a pojďte uvítat turistickou sezónu,“ vzkazuje Dana Doškářová z Klubu českých turistů. Jak se říká, neexistuje špatné počasí, pouze špatně oblečený turista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…