Jičín: Přípravek RoundUp již ve městě není používán

14.07.2020 6:32

Rada města projednala a vzala na vědomí zápis z jednání Komise pro životní prostředí a ekologii, která koncem června diskutovala o několika zásadních bodech.

Jičín: Přípravek RoundUp již ve městě není používán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Některá z doporučení komise již byla v Jičíně od jednání realizována, například bylo v Jičíně zcela přerušeno používání chemického přípravku RoundUp. Jiná doporučení vyžadují delší diskuzi. Zápisy jsou dostupné ZDE, v sekci Město Jičín – Rada města – Zápisy a usnesení Rady města.

Co se týká přípravku RoundUp, je třeba sdělit, že k 29. červnu 2020 bylo v Jičíně zastaveno jeho používání. Rozhodl tak ředitel Technických služeb města Jičína na základě diskuse s členy Rady města. RoundUp byl v Jičíně používán pro odstraňování plevele ze spár v chodnících. Technické služby dbaly na předepsané dávkování, prostředek byl aplikován výhradně cíleně prostřednictvím zádových nosičů a pro používání byli určení speciálně vyškolení zaměstnanci. Rovněž se doposud neprokázalo, že by RoundUp v Jičíně způsobil jakékoliv zdravotní komplikace. Navíc je pravdou, že tento prostředek je plně legální. Představitelé města přesto vyslyšeli některé podněty občanů a přípravek již v Jičíně nebude používán. Naneštěstí za RoundUp neexistuje alternativní řešení, jak lze odstraňovat plevel ze spár v dlažbě. Nicméně Technické služby města Jičína neustále testují mechanismy, které by to zajistit mohly, a pokud se některé strojové řešení osvědčí, bude zařazeno do plánu investic. Pokud se žádné mechanické řešení neosvědčí, nelze vyloučit, že technické služby v omezené míře použijí přípravek ve variantě RoundUp Eko.

Komise životního prostředí také projednávala nedávné období dešťů. Při silných srážkách došlo na Čeřovce k erozi půdy. Déšť spláchl vrstvu půdy z jižního svahu na silnici. Komise tak doporučuje soustředit se na kvalitu a údržbu cest na Čeřovce a také na opatření, které by erozi vyřešilo. Město Jičín chce zbudovat takové protierozní zábrany, které budou respektovat přírodní a historický ráz vrchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

13:05 Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

V průběhu včerejšího večera pořádalo město Hradec Králové v Parku 360 slavnostní předávání významnýc…