Jičín: Rekonstrukce ve Valdštejnské lodžii odhalila špatný stav zdiva a trámů

08.03.2021 14:05

Výstavba ve Valdštejnské lodžii v rámci česko-polského projektu Cesta Valdštejnských architektů pokračuje. Rada města nyní schválila dva dodatky ke smlouvě se stavební firmou RITUS s.r.o., která má práce na starosti. Dodatky reagují na vícepráce, které se během výstavby vyskytly a které nešlo předem předpokládat.

Jičín: Rekonstrukce ve Valdštejnské lodžii odhalila špatný stav zdiva a trámů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Během bouracích prací v Lodžii se zjistilo, že zdivo stěn v prostoru rekonstruovaných místnosti je značně nesourodé a stěny byly staticky nestabilní. Některé části je třeba odstranit a znovu vyzdít.

Anketa

Má poslanec Lubomír Volný vaši důvěru?

37%
63%
hlasovalo: 14829 lidí

V prostoru bývalé černé kuchyně byly zjištěny poruchy klenby, kterou je třeba staticky zajistit. Také je třeba opravit historicky cenné omítky, jež se zde nacházejí. Některé trámy byly zničené a nebyly schopné nést nový strop, proto je v dodatcích rovněž obsaženo umístění ztužujících věnců v navazujících zdech a provedení nového ocelového stropu. Veškeré úpravy se dějí po konzultaci s památkáři. Cena díla se započtením dodatků je 29 973 628,45 Kč včetně DPH. 

Jádrem stavebních prací je vybudování víceúčelového sálu ve Valdštejnské lodžii, bude ale také zrekonstruováno několik dalších místností, část Čestného dvora a historický sklep. Sál získá do vybavení audiovizuální techniku a zásuvné hlediště. Stavební práce budou pokračovat po celý rok 2021, zprovoznění sálu je plánováno na jaro 2022. Projekt Cesta Valdštejnských architektů je realizován ve spolupráci s polských partnerem, Nadací zámku Gorzanów. Sestává se z částečných rekonstrukcí Valdštejnské lodžie a zámku Gorzanów, který se nachází v polském Kladsku. Dále je do projektu zahrnuta informačně propagační část, jež chce návštěvníky seznámit s Valdštejnovými architekty – Giovannum Pieronim a Carlem Luragem. Vzniknou materiály jako třeba cestoknížka, propagační film, pohlednice či expozice, které se budou zabývat nejen Lodžií a Gorzanówem, ale i zámky Náchod, Humprecht a muzeem Kłodzko. 

Na to vše byla schválena dotace z evropského programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Česká republika. Město Jičín nyní usiluje ještě o jednu dotaci, a to z programu regenerace památek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…