Jičín: Rozpočet na rok 2016 se připravuje, zastupitelé se sešli na pracovní poradě

02.12.2015 7:28

Rada města již projednávala návrh rozpočtu města na rok 2016, který má být stejně tak jako vloni schválen do konce roku.

Jičín: Rozpočet na rok 2016 se připravuje, zastupitelé se sešli na pracovní poradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

S návrhem rozpočtu ve výši necelých 339 milionů korun se zastupitelé seznámili včera na pracovní poradě. Do investic má jít letos 91 milionů, největší položkou bude stavba šaten ve Sportovním areálu. Definitivně rozpočet schválí Zastupitelstvo na řádném zasedání 16. prosince.

„Rozpočet je prozatím složen z odhadovaných čísel, protože některé příjmy a výdaje rozpočtu nemohou být před koncem roku uzavřeny, tudíž nelze zatím přesně určit, jaký bude mít město zůstatek na svých účtech. Také příjmy, které město získá z daní a poplatků, jsou vždy odhadem, protože nelze přesně stanovit jejich výběr,“ uvádí k rozpočtu Ing. Milan Köstinger, vedoucí ekonomického oddělení. Obecně má být rozpočet tak jako každý rok vyrovnaný, tedy příjmy jsou v souladu s výdaji. Prozatím jsou odhadované příjmy v roce 2016 přibližně 338,9 milionu korun, z toho jsou daňové příjmy a poplatky 230 milionů. Na druhé straně jsou výdaje rozděleny na provozní, které jsou navrhovány na 247,8 milionu včetně splátky úvěru za zimní stadion ve výši 10 milionů. Výdaje investiční jsou letos naplánovány na 91 milionů korun. Celkem jsou tedy výdaje stejně jako příjmy cca 338,9 milionu korun. Vyrovnaný rozpočet byl tedy takto předložen a dále diskutován na pracovní poradě zastupitelů, která se konala 30. listopadu.

Město příští rok čekají tři velké investice. Tou největší je první etapa výstavby šaten ve sportovním areálu, na kterou je vyčleněno 27 milionů korun. Další největší investicí bude zateplení budov Městského úřadu 17. listopadu, které bude stát cca 18,5 milionu, ale protože má město již přislíbenu dotaci 8,5 milionu, rozpočet počítá s 10 miliony. Jičín také čeká investice do infrastruktury pozemků na Lidickém náměstí ve výši 14,5 milionu. V příštím roce má být také dokončena II. etapa zimního stadionu, tedy jeho uzavření, což bude stát okolo 7 milionů. Dva miliony na to přitom již přislíbil Královéhradecký kraj. Dále se plánuje za 3,5 milionu stavební oddělení bývalé kotelny na sídlišti Husova, která bude směněna za budovu skladu Okresního soudu v lokalitě Kasárna, nebo propojení další části cyklostezky spojující Popovice a Letnou, a to v úseku PFT-Ruská za 1,9 milionu. I zde je ale už přislíbena dotace ve výši 1,3 milionu Kč. Nejméně 2 miliony se také vloží do výstavby kanalizace pro Valdštejnskou lodžii a do infrastruktury pozemků v lokalitě Kasárna. V oblasti školství jsou peníze vyčleněny především na drobnější statisícové opravy sociálních zařízení, a to v MŠ Máj a III. a IV. ZŠ. V místních osadách se zase plánuje stavba hasičské zbrojnice v Robousích za 800 000 Kč a rozšíření vodovodu v Robousích směrem na Dvorce za 600 000 Kč.

Město z letošního hospodaření předpokládá ke konci roku kladný zůstatek ve výši cca 13 milionů, které budou na začátku roku 2016 nejspíše přerozděleny na další investice. „Celkové požadavky na investice byly jako každý rok o mnoho vyšší - dle odhadů by bylo třeba dalších 150 milionů. Případný zůstatek finančních prostředků z letošního hospodaření ale budeme na začátku roku projednávat. Zatím jsou tzv. pod čarou např. sociální zařízení na I. ZŠ a rekonstrukce Městského informačního centra. V připravovaném rozpočtu také zatím nejsou zahrnuty rekonstrukce chodníků a ulic, které by byly také jednou z priorit při přerozdělování zůstatku,“ vysvětluje starosta města JUDr. Jan Malý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…