Jičín: Sochy vedle cyklostezky u rybníku Kníže dožily a budou odstraněny

08.03.2022 6:34 | Tisková zpráva

Rada města schválila odstranění pohádkových soch u Knížete. Jejich životnost byla prodlužována, jak jen to bylo možné, ale nyní jsou díla bohužel natolik shnilá, že nemá smysl je dále udržovat.

Jičín: Sochy vedle cyklostezky u rybníku Kníže dožily a budou odstraněny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Dřevěné sochy vznikly v roce 2007 a přežily svou odhadovanou trvanlivost. Odstranění doporučili pracovníci Technických služeb města Jičína a Odboru životního prostředí a ekologie.

Díla vznikla v zimě 2006 – 2007 z torz po pokácených bucích ztepilých. Už tehdy vznikly s myšlenkou, že dlouhodobě nepřetrvají. Ostatně torza byla napojena na kořeny pokácených stromů. Špatný stav soch se řešil už po deseti letech, v říjnu 2017. Tehdy se uvažovalo o odstranění, protože hrozilo zřícení soch na cyklostezku, avšak technickým službám se podařil zákrok, díky kterému bylo možné sochy v určité podobě na místě ponechat. Později však bylo nutné odstranit jednu sochu, znázorňující vílu, protože se rozpadala hnilobou. Nyní se zbývající tři sochy dostaly do stejného stavu. Dřevo je natolik narušené hnilobou, že jednak nedrží povrchové vrstvy, jednak hrozí zhroucení.

Dne 17. září 2019 vydal Krajský úřad Královéhradeckého kraje výjimku podle § 50 a 56 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny ve věci škodlivého zasahování do přirozeného vývoje a biotopu nosorožíka kapucínka, který se nacházel v základně soch. Výjimka byla udělena za podmínky, že sochy budou seříznuty na rozhraní zdravého a trouchnivějícího dřevě a výška pařezů bude 70 centimetrů.

Kromě výše popsaného důvodu odstranění je třeba říct, že sochy už neplnily svůj účel. Estetický dojem byl v posledních letech velmi negativní. Odpadávající ztrouchnivělé dřevo prakticky zničilo vyřezané rysy soch. Komise kulturní a Komise pro rozvoj cestovního ruchu se budou zabývat, čím lze skulptury nahradit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Leo Luzar byl položen dotaz

Elektronické volby

Dobrý den Opravdu mě zajímá, proč v dnešní době, kdy naprostá většina domácností vlastní počítač a má přístup k internetu, neexistuje možnost zúčastnit se voleb pomocí internetu. Zrovna minulý rok se myslím konala v ČR konference ohledně digitalizace státu a společnosti, jíž se účastnil i p. Babiš....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Parkovací dům v Terminálu JIH bude výrazně levnější

19:06 Pardubice: Parkovací dům v Terminálu JIH bude výrazně levnější

Radní města schválili revokaci záměru výstavby nového parkovacího domu Terminál JIH v ulici K Vápenc…