Jičín: Výstavba přeložky silnice II/286 má za sebou polovinu hlavních zemních prací

15.08.2019 10:51

Práce na severovýchodní části jičínského obchvatu, který propojí Robousy a Valdice, pokračují. V současnosti je dle vyjádření dodavatele prací hotova přibližně polovina hlavních zemních prací.

Jičín: Výstavba přeložky silnice II/286 má za sebou polovinu hlavních zemních prací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Činnost firmy M – Silnice a.s., která stavbu realizuje, se nyní koncentruje na vybudování mostu přes silnici mezi Valdicemi a Studeňany. Investorem je Královéhradecký kraj skrze Údržbu silnic KHK a.s. Aby se stavba mohla realizovat, město Jičín zajistilo výkup pozemků.

Výstavba přeložky II/286 bude probíhat ještě po celý příští rok. Dokončení je plánováno na první polovinu roku 2021. Jde o dopravní koridor v délce 3,5 kilometru. Výstavba, která započala na podzim 2018, se netýká pouze silnice, pojímá také podchody, protihluková opatření, přeložky inženýrských sítí, veřejná osvětlení, kruhové objezdy a již zmíněný most v délce 23 metrů. Ten je nejnáročnější položku stavby. S náklady ve výši 205 milionů Kč jde o jednu z nejvýznamnějších investic do infrastruktury v Královéhradeckém kraji poslední doby. Královéhradecký kraj získal podporu z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), který na akci poskytne dotaci.

Město Jičín o přeložku II/286 dlouhodobě usilovalo. I když není investorem, zajistilo výkup pozemků, a tato snaha dlouhodobě představovala impulz, který záměr postupně posouval vstříc realizaci. Jednání s vlastníky pozemků probíhala intenzivně, přesto byla vleklá, ostatně někteří žijí i mimo území ČR. Městský úřad Jičín tak například dojednával převod pozemků s vlastníkem, jenž žije v severní Americe. „Podobné novostavby přeložek silnic jsou v rámci programu IROP v celé České republice schvalovány pouze výjimečně a jedna z nich je právě ta naše. I to dokazuje naprostou výjimečnost této nejvýznamnější dopravní stavby v Jičíně od stavby obchvatu silnice I/16,“ vyjádřil se jičínský místostarosta Mgr. Petr Hamáček na podzim 2018, v souvislosti se začátkem stavebních prací.

Chybět už bude jen úsek mezi Valdicemi a směrem na Turnov

Co přeložka II/286 znamená pro Jičín a tranzitní dopravu? Odpovězme příkladem. Řidič přijíždí od Robous a potřebuje pokračovat na Lomnici nad Popelkou. Dnes jeho cesta povede ulicí Hradeckou okolo MŠ Větrov, následně musí překonat kruhovou křižovatku u Šibeňáku a hned za ní železniční přejezd. Poté na další kruhové křižovatce odbočí do Vrchlického ulice, aby záhy odbočil v těsné městské zástavbě do ulice Sv. Čecha. Následně jej čeká další kruhový objezd, kde musí odbočit do ulice Revoluční podél lipové aleje a touto cestou již opustí město. Všem zmíněným místům přeložka uleví, ale nejen tam, neboť tranzitní doprava dnes zvyšuje provoz na křižovatkách, a tudíž i v ulicích sousedících s hlavním tahem.

Díky přeložce II/286 bude obchvat města zkompletován ze tří čtvrtin. Chybět bude úsek mezi Valdicemi a směrem na Turnov. Nicméně ani řidič, jenž pojede z Turnova a bude chtít pokračovat na Lomnici nad Popelkou, nebude muset vjíždět do města. Tím, že bude směr na Lomnici napojen na obchvat, řidič bude schopen Jičín zcela objet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…