Jičín vysoutěžil stavební firmu, která zajistí rekonstrukci Knihovny Václava Čtvrtka

14.06.2023 10:32 | Tisková zpráva

Ve veřejné zakázce na rozsáhlé stavební úpravy a přístavbu Knihovny Václava Čtvrtka zvítězila společnost VALC s.r.o. Jde o zásadní krok k zahájení největší letošní stavební akce, která potrvá do konce roku 2025. Stavební společnost nabídla cenu 57 884 215,74 Kč bez DPH (cca 70 milionů včetně DPH). Výraznou část nákladů pokryje získaná dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, která byla schválena výši 59 733 132,30 Kč. Zatížení pro hospodaření města tedy bude výrazně zmírněno.

Jičín vysoutěžil stavební firmu, která zajistí rekonstrukci Knihovny Václava Čtvrtka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

„Samozřejmě je skvělá zpráva, že po letech přípravy a čekání na vypsání dotace jsme se posunuli již k realizaci. Pořád jsme ale ještě na cestě k nové moderní knihovně a zdaleka není hotovo. Chtěl bych tedy popřát všem pevné nervy, neboť je budou všichni ještě potřebovat knihovnice při stěhování, rozjíždění provozu v náhradních prostorách, čtenáři při čekání na výpůjčku, město při řešení všech problémů se stavbou atd. Odměnou by se nám měla stát ale krásná nová knihovna,“ zhodnotil místostarosta Mgr. Petr Hamáček.

Knihovna se na celkovou rekonstrukci již připravuje. V letních měsících proběhne celkové vystěhování knihovny včetně knihovních fondů a na začátku podzimu se předpokládá zahájení stavebních prací. Projekt na rekonstrukci, který se připravoval od roku 2015, pracuje s konceptem knihovny coby „obýváku města Jičína“. Vyjadřuje se tím, že knihovna je zařízení, jež je k dispozici všem občanům bez ohledu na věk, zájmy či gender. Z budovy zmizí bariéry, které komplikují přístup hendikepovaným. Zásadním bodem přestavby je schodiště a vestavba výtahu, tedy obecně přístup do všech pater. Knihovna také získá nové hygienické zázemí a změní se dispozice prostor v čítárně a v oddělení pro dospělé. Díky úpravám se zpřístupní podkroví. Ve sklepních prostorách, kde je uložený knihovní fond, dojde také k výrazným změnám. Mimo jiné bude snížena vlhkost, bude zrekonstruována podlaha a skladovací prostory budou vybaveny kovovými pojízdnými, nebo stacionárními regály. Z přístavby, která přiléhá k hlavní budově, zůstane de facto pouze čelní stěna, jinak bude zcela nová.

Celá rekonstrukce zabere více než dva roky. Knihovna Václava Čtvrtka bude mezitím poskytovat služby v náhradních prostorách. Pro tyto účely využije svou pobočku tzv. Bunkru na Novém Městě, kam bude z většiny přestěhován i knihovní fond. Veřejnost si bude knihy půjčovat převážně v bývalém hotelu Slavia v Denisově ulici. Vystěhování bude zajišťovat externí firma.

Na červen knihovna vyhlásila takzvanou letní adopci knihy. Čtenáři mohou usnadnit stěhování tak, že zapůjčí knihy, které vrátí až v září na náhradním působišti.

Knihovna Václava Čtvrtka je důležitým kulturním centrem. Zajišťuje nejenom půjčování knih, ale i organizuje přednášky, besedy, univerzitu třetího věku, klub pro mládež Free Time a mnoho akcí napříč celým rokem. Je vydavatelem knižních publikací. Pro menší knihovny v jičínském regionu je také důležitým organizačním centrem, které napomáhá v jejich činnosti. Plní funkci informační databanky pro Jičín i širší region.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

19:06 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného javoru v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…