Jihlava: Jakou barvu bude mít kostel sv. Ignáce?

10.10.2022 15:47 | Tisková zpráva

V minulosti bylo provedeno tolik oprav kostela, že se nedochovala možnost zjistit, jakou barvu měl původní nátěr. Restaurátory překvapil také havarijní stav zdobení kolem ciferníku nebo 350 let staré ručně kované skoby.

Jihlava: Jakou barvu bude mít kostel sv. Ignáce?
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Kompletní rekonstrukce fasády kostela sv. Ignáce pokračuje podle plánu. Restaurátoři po odstranění několikaletých nánosů holubího trusu vyčistili pomocí páry jak plochy fasády, tak zdobných prvků. Poté odstranili nesoudržnou omítku a fasádu částečně znovu omítají.

Zpevňují také zdobné prvky z původního „umělého“ kamene (tj. uměle vytvořený kámen z různých hornin nebo usazenin, pozn. red.), nejvíce je však zaměstnal havarijní stav zdobení kolem ciferníku. Navíc stále není zcela rozhodnuto o tom, jakou materiálovou a barevnou koncepci bude finální provedení mít.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

„Ignác nás stále nechává v nevědomosti, jakou barvu měla původní fasáda ještě v době výstavby. V minulosti totiž bylo provedeno již tolik oprav, že se nedochovala možnost zjistit historii nátěrů ze stratigrafických průzkumů. Nicméně na konci srpna jsme přece jen našli místa, která by nám mohla něco napovědět. Nyní tedy probíhají dialogy mezi investorem, restaurátory a památkovou péčí,“ uvedl Aleš Taufar, vedoucí stavebního oddělení Biskupství brněnského.

Další zajímavostí je například to, že se pravděpodobně všechno modelování provádělo až na fasádě. „Dle odkrytých kusů například hlav andělů jsme našli na více místech pečlivě ručně kované skoby, které za 350 let kromě jemné vrstvy na povrchu nezkorodovaly,“ doplnil Taufar.

Tesaři v současné době odklápějí střechu, sanktusník a do konce roku se chystají odkrýt ještě část bednění střechy nad lodí na jižní straně. Poté bude proveden průzkum částí krovu, ke kterým se kvůli bednění nemohou dostat. Rekonstrukce bude pokračovat až do podzimu příštího roku, kdy by se Masarykovým náměstím měly po mnoha letech rozeznít i zvony z obou jeho věží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…