Jihlava: Masarykovo náměstí se vrátilo o sto let nazpět

24.09.2018 17:37

Na Proletí 100letí se podílely hlavně jihlavské a vysočinské organizace a spolky

Jihlava: Masarykovo náměstí se vrátilo o sto let nazpět
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Co se může stát, když spojí síly statutární město Jihlava, Kraj Vysočina a nápaditá mysl jednoho místního umělce? Masarykovo náměstí se promění ve velkou divadelní scénu, kde může návštěvník nasát autentickou atmosféru uplynulých 100 let od vzniku republiky až do současnosti a velkolepě tak oslavit výjimečné výročí.

„Akce Proletí 100letí se pod taktovkou zpěváka, herce a kováře z vysočinské Třeště Petra Píši odehrála 15. září a kromě odpoledních vystoupení a série zážitkových aktivit, se objevila při závěrečné show také sama republika, které diváci mohli předat dort i s překvapením,“ sdělila koordinátorka akce Alena Zápotočná z městského odboru školství, kultury a tělovýchovy.

Oslavu, která letos v republice neměla obdoby, však hlavně tvořili lidé a jejich vzájemná spolupráce. Na plynulém průběhu se podílela přibližně desítka zaměstnanců jak z městského, tak z krajského úřadu, desítka spolků a příspěvkových organizací a také sedm vyšších odborných i středních škol. Podmínkou bylo jediné – mít vztah k Jihlavě a Vysočině. A vydržet celý víkend nespat.

„Republičce propůjčila svůj skvělý hlas naše milovaná Evička Čurdová, za nás občany mluvil Ondra Vetchý, natočen ve studiu Jardy Hypochondra. Vlajkami na radnici sunuli, točili a poté nádherně cvičili jihlavští sokolíci ze Sokolské župy plukovníka Švece. Stínovali a z radnice řvali a busty vyhazovali Škrdlové z divadla T.E.J.P., Géčko a Káca z De Facto Mimo. Busty, co letěly z oken, tvořili žáci výtvarného oboru ZUŠ Jihlava. Prior a dort oblékl pro potřeby videoprojekcí neuvěřitelný Vláďa Vlček, čalouník z Horáckého divadla,“ vyjmenoval Petr Píša, autor celého projektu.

V podobném duchu by mohl Petr Píša jmenovat ještě dlouho. Projekt Proletí 100letí odstartovat již v květnu na pikniku u příležitosti vernisáže výstavy Vysoké školy polytechnické Jihlava. Opéct buřty a poslechnout si hudbu v parku u autobusového nádraží mohli Jihlavané pod vlajkami České republiky i na konci srpna.

„Od června jsme také jezdili s objektem obří osmičky po Vysočině a vozili s sebou Strom Vysočiny. Segmenty větví, které z něj snímáme, vymalovaly v pěti městech děti a na strom se vrátily právě v sobotu 15. září na Masarykově náměstí v Jihlavě,“ přiblížil dále Petr Píša. Společně s jihlavskými havíři na pódiu Proletí 100letí vystoupili také starostové všech pěti okresních měst, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek i primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

Projekt byl spolufinancován statutárním městem Jihlavou a Krajem Vysočina, od kterého vzešel prvotní nápad společnou oslavu století uskutečnit. „Strom Vysočiny byl umístěn v areálu krajského úřadu a bude zapojován do akcí, které budou na krajském úřadě probíhat,“ dodala koordinátorka akce Ivana Šteklová, vedoucí odboru sekretariátu hejtmana kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…