Jihlava: Na Štěpána zemřel historik Zdeněk Jaroš

31.12.2020 17:18

Na radnici vlaje černý prapor. V sobotu 26.12.2020 zemřel Zdeněk Jaroš. Po dobu dvaceti let byl členem zastupitelstva, z toho osm let radní města. Vydal řadu publikací s tematikou Jihlavy. Obdržel Cenu Rady města Jihlavy i Cenu města Jihlavy.

Jihlava: Na Štěpána zemřel historik Zdeněk Jaroš
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Ve věku nedožitých 80 let zemřel na druhý svátek vánoční známý regionální historik Muzea Vysočiny v Jihlavě Zdeněk Jaroš. Absolvent Pedagogické a Filozofické fakulty UJEP (dnešní MU v Brně).

Předlistopadový režim mu původně znemožňoval VŠ studium, pracoval v dolech a slévárnách. Studium nastoupil dálkově až v roce 1968. Od konce sedmdesátých let minulého století pracoval v jihlavském muzeu.

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí

V roce 1994 úspěšně kandidoval do Zastupitelstva města Jihlavy. V něm působil až do roku 2014.

Cenu Rady města Jihlavy obdržel v roce 2001 při příležitosti 60. narozenin, za významnou práci historika v Muzeu Vysočiny a za popularizaci historie města Jihlavy.

Cenu města Jihlavy získal v roce 2011 za celoživotní dílo a práci v oblasti historického bádání o městě Jihlava a jeho zpřístupňování v odborných kruzích i pro širokou veřejnost.

O práci Zdeňka Jaroše se zajímali také studenti v rámci bádání v projektu Příběhy našich sousedů.

Podrobnosti ZDE

Poslední rozloučení se Zdeňkem Jarošem proběhne 4. 1. 2021 ve 12.00 hod. v kapli na Ústředním hřbitově. Vzhledem k současné situaci se může rozloučení uvnitř zúčastnit pouze 15 osob, ale pokud by se s ním chtěl někdo z jeho známých, přátel a kamarádů rozloučit, je to možné před kaplí, kam bude obřad pomocí reproduktoru přenášen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

7:37 Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

Mechanismy Technických služeb (TS) města Vsetína již uklízí cesty a chodníky po skončené zimě. V úte…