Jihlava: Opravují krov. Po 500 letech

22.05.2017 9:17

Lešenáři, tesaři, pokrývači a další řemeslníci začali pracovat na náročné opravě střechy kostela sv. Jakuba Většího v Jihlavě.

Jihlava: Opravují krov. Po 500 letech
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Práce spočívající především v obnově krovu z roku 1539 potrvají dva roky. Poté bude obdivuhodný prostor pod obří dřevěnou konstrukcí přístupný veřejnosti.

Práce už začala nad presbytářem, kde se řemeslníci „zakousli“ do střechy. Pohled na ni je matoucí, glazované tašky se lesknou, zvenčí vypadají bezvadně. „To je zdání, z vnitřní strany není krytina glazovaná a je strávená. Rozpadá se,“ říká o více než stoletých bobrovkách Norbert Dostál z Královské kanonie premonstrátů na Strahově, které kostel patří. Nová krytina bude takřka identická jak barvami, tak tvarem. Správce budovy ovšem musel výrobu zadat do Německa, v České republice se schopný dodavatel nenašel.

Generální rekonstrukce napraví nejen zubem času poškozené části. „Musíme dát do pořádku také neodborné opravy z minulosti. Budeme respektovat původní celodřevěnou technologii,“ uvádí Norbert Dostál. Rekonstrukce krovu a střech vyjde na 27 miliónů korun, majiteli kostela se podařilo na akci získat dotaci.

Gotický kostel postavený před rokem 1250 na místě požárem zničené románské baziliky je zasvěcený patronu horníků. Dominanta města od roku 2008 vedená jako národní kulturní památka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…