Jihlava: Rekonstrukce kapličky v Heleníně je dokončena

27.10.2014 14:03

Ve středu 29. října v 16.00 slavnostní ukončení rekonstrukce a žehnání kapličky v Jihlavě – Heleníně.

Jihlava: Rekonstrukce kapličky v Heleníně je dokončena
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Ještě donedávna stála téměř zapomenutá a zarostlá v zeleni, nyní je opět ozdobou Helenína, části města Jihlavy. Ve středu 29. října v 16.00 hodin proběhne slavnostní ukončení rekonstrukce kapličky, zpět „do života“ tuto památku uvede a požehná farář Ivan Petr Božik z farnosti U kostela sv. Jakuba. Slavnost proběhne za účasti vedení města Jihlavy, autorů restaurátorských prací a pěveckého sdružení Campanula. K účasti je zvána veřejnost.

Kaplička se v péči restaurátorů proměnila takřka k nepoznání. Po vyřezání náletů je ze silnice na opravenou kapli opět vidět, špinavý a počmáraný objekt je vyčištěný a ošetřený proti povětrnostním vlivům, rozpadlé schodiště je zpět na svém místě, zničené sochy Panny Marie s Ježíškem a andělů jsou opět kompletní.

Restaurátoři museli domodelovat chybějící části postav. „Je to pracné a zdlouhavé jak na manuální práci, tak kvůli vlastnostem materiálů. Ovšem nejvíc práce bylo v poslední fázi. Na první pohled to tak nevypadá, ale na objektu bylo množství malých chyb, drobných prasklin, které bylo potřeba velmi pečlivě ošetřit, aby do stavby nezatékalo a dál ji nedrolil mráz,“ uvedl restaurátor Otakar Marcin, který na místě s malým týmem lidí na zakázku jihlavského magistrátu pracuje. Celkově přišla oprava kapličky jihlavskou radnici asi na 750 tisíc korun. Fotografie z práce na opravě kapličky zde.

Jihlavská radnice v posledních letech nechala zrenovovat více podobných drobnějších památek, například křížek na vrchu Větrník, studánku a sochu na Skalce, boží muka, kříž a kapličku v Kosově, sochu madony s dítětem ve Strojírenské ulici, nebo kříž u dubu v polích u Heroltic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…