Jihlava: U mladých opět zvítězil Vysočina fest, nespokojeni jsou s nedopalky od cigaret

05.03.2016 12:45

V divadle DIOD proběhlo 2. března 2016 Fórum mladých aneb Desatero problémů města Jihlavy očima žáků základních škol, které uspořádalo Zdravé město Jihlava.

Jihlava: U mladých opět zvítězil Vysočina fest, nespokojeni jsou s nedopalky od cigaret
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Cílem bylo vytipovat top aktivity ve městě, desatero problémů města z pohledu jihlavské mládeže a prostřednictvím pocitové mapy určit, kde se jim ve městě nejvíce líbí a nelíbí. Své zástupce zde měly místní základní školy. Společné diskuse s vedením města se zúčastnilo více než 60 žáků základních škol.

Patronem akce byl náměstek primátora pro oblast školství, kultury a tělovýchovy Milan Kolář. Připomněl největší problémy formulované na Fóru mladých z loňského roku – obtěžování problémovými osobami na veřejnosti, možnost brigád pro studenty – informační portál, obnova letního kina, finanční podpora menších sportů a další. „Pro zvýšení bezpečnosti zvyšujeme počet strážníků, nyní se o Jihlavu stará 68 městských policistů. Rozšiřujeme kamerový systém v ulicích města.

Problematika brigád pro studenty je mimo kompetenci města, existuje dostatečné množství soukromých serverů, zabývajících se nabídkou práce. Areál amfiteátru se využívá na koncerty, festivaly apod. Ve městě fungují jiná kina, která navštěvují stovky návštěvníků, nikoli tisíce, aby se využila kapacita letního kina. Sporty, které jsou na ligové úrovni, jsou podporovány více, propagují Jihlavu.“ reagoval náměstek primátora Milan Kolář.

Před samotnou diskusí účastníci shlédli film „O jihlavském havíření“, na který navazoval kratičký kvíz.

Poté se žáci pustili do samotné práce. U každého z osmi stolů mladí diskutovali o akcích, které se jim ve městě líbí. Dvě z nich vybrali a pak o nich všichni hlasovali.

Top akce / aktivity ve městě:

  • Vysočina fest (23 hlasů)
  • Eurojack (7 hlasů)
  • Festival Mahler (7 hlasů)
  • MFDF (7 hlasů)
  • Letní pouť (6 hlasů)
  • Havíření (3 hlasů)
  • Vánoce (3 hlasů)
  • FC, HC (2 hlasů)
  • Půlmaratón (2 hlasů)
  • Den památek (1 hlasů)

Diskuse probíhala též nad problémy a náměty na zlepšení ve městě. Žáci u tematicky zaměřených stolů vybrali 2 největší problémy, které poté prezentovali všem v sále. Témata stolů: 1. Životní prostředí, 2. Zdravý životní styl, 3. Sportovní činnosti a zařízení, 4. Volný čas, 5. Kulturní vyžití, 6. Doprava, 7. Já ve škole, 8. Jak se cítím v Jihlavě.

Jednotlivé prezentace byly proloženy filmem „O Jihlavě“ a kvízy – ZOO a Jihlava. Kvízy byly průběžně vyhodnocovány a nejúspěšnější žáci oceněni. Odměnu v podobě plyšového ježka si odnesli i všichni prezentující.

V závěru setkání žáci měli možnost oznámkovat město Jihlavu pomocí Pocitové mapy a společného hlasování o problémech města.

Z Pocitové mapy vyplynulo, že nejvíce mladých se cítí nebezpečně v centru města, nejvíce zanedbané je Městské vlakové nádraží a Masarykovo náměstí, naopak nejlépe se cítí v areálu letního kina, zoologické zahradě a celé lokalitě Heulos, volný čas nejraději tráví v DIODu, na zimním stadionu, lokalitě Český mlýn a na bazénu E. Rošického.

Problémy města Jihlavy očima mladých:

1. Nedopalky od cigaret (18 hlasů)
2. Cítím se jako menšina (problém s pozitivní diskriminací) (16 hlasů)
3. Nedokončené cyklostezky + přidat další (15 hlasů)
4. Chybí koncertní sál (11 hlasů)
5. – 8. MHD – málo linek, přeplněné spoje, nedůsledná kontrola v MHD (8 hlasů)
5. – 8. Obědy – jejich zlepšení (chuť, fronta) (8 hlasů)
5. – 8. Dobíjení MHD karet přes internet (8 hlasů)
5. – 8. Podpora menších uměleckých uskupení  (8 hlasů)
9. – 10. Více peněz do školních jídelen – zdravější a kvalitnější (7 hlasů)
9. – 10. Delší veřejné bruslení  (7 hlasů)
11. Více otevřených sportovních lokací (5 hlasů)
12. – 13. Zákaz přístupu na školní hřiště ve volném čase (3 hlasy)
12. – 13. Problematické chování strážníků a revizorů (3 hlasy)
14. – 15. Velké množství aut – znečišťování ovzduší (2 hlasy)
14. – 15. Větší kontrola silnic, křižovatek a přechodů (2 hlasy)
16. Více veřejných WC (a čistých)

Problémy popsané na setkání budou ověřeny  anketou, která bude probíhat na jihlavských školách. Výsledky budou předloženy vedení města a následně bude zpracován Plán zdraví a kvality života mládeže 2016 – 2017, kde budou u jednotlivých problémů uvedena konkrétní opatření a aktivity.

FORUM ZDRAVÉHO MĚSTA, obdobná diskuse s vedením města o problémech a jejich řešení určena pro širokou veřejnost, se bude konat 13. dubna 2016 v 16,30 hod. v DIODu. Jihlavská mládež už nám svůj názor řekla, přijďte i Vy říci co si myslíte!

Ing. Soňa Krátká, koordinátorka PZM a MA21

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…