Jihlava: Unikátní nádrž je Stavbou roku 2016 Kraje Vysočina

13.06.2017 21:11

Nebudí zvláštní pozornost, je z velké části pod zemí, na povrchu ji kryje zeleň. Jde však o unikátní zařízení, které odborná porota prestižní soutěže vyhodnotila jako Stavbu roku 2016 Kraje Vysočina v kategorii průmyslových a vodohospodářských staveb. Obří nádrž zachycuje přívalové deště a nečistoty.

Jihlava: Unikátní nádrž je Stavbou roku 2016 Kraje Vysočina
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Dešťová zdrž je součástí velkého projektu „Snížení znečištění ve vodních tocích ze stokové sítě města Jihlavy“ o celkem devíti samostatných stavbách. „Ocenění si velmi vážíme, jde o uznání a poděkování všem, kdo se na stavbě samotné i celém projektu podíleli, je to skutečně výjimečný počin. Cena svědčí také o tom, že se Jihlava dokáže postarat o rozvoj vodohospodářské infrastruktury a zvládne i její správu,“ vyjádřil se náměstek primátora Jaromír Kalina, který za město cenu přebíral. Město v projektu vybudovalo 4,1 km kanalizačních stok a několik dalších vodohospodářských zařízení.

„Nádrž má velmi pozitivní dopad na čistotu vody v řece. Nádrž zejména při vydatných srážkách pojímá velké množství dešťové vody, která je znečištěná splašky, protože je zde jednotná kanalizace. Znečištěná voda se nedostane do řeky, ale z nádrže postupně odtéká do čistírny odpadních vod,“ vysvětlil funkci skryté stavby primátor města Rudolf Chloupek.

Podzemní vodotěsná nádrž o objemu 1.840m3 je umístěna v údolí řeky Jihlávky pod mosty v Brněnské a Hradební ulici. Stavba o rozměrech 31x20 metrů a stěnách vysokých až sedm metrů sestává z tříkomorového „bazénu“ dešťové zdrže, odlehčovací komory, výustního objektu do řeky a propojovacích žlabů, komory s lapákem štěrku, česlemi a dalších zařízení a technologií umožňujících jejich ovládání. Stropní desku nádrže kryje asi metr zeminy a zeleň.

Celý projekt o devíti stavbách měl rozpočet 138 milionů korun, šlo o jednu z největších investic města v posledních letech. Na financování se podílel Státní fond životního prostředí asi 92 miliony korun. Dodavatelem stavby bylo sdružení firem OHL ŽS, a.s. a PSJ, a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…