Jihlava bez odpadu? Beze všeho!

05.03.2018 10:01

Nejlepší odpad je ten, který nevznikne

Jihlava bez odpadu? Beze všeho!
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Třídění odpadu se stalo běžnou věcí pro většinu domácností. Ale myšlení o nakládání s opady se posunuje a na výsluní se dostává nový přístup. Říká se mu ZERO WASTE, tedy nulový odpad. Nejlepší odpad je totiž ten, který nikdy nevznikne.

Uvádíme pár tipů, jak může každý redukovat produkci opadů:

Nepouštějte si domů zbytečnosti. To je základní předpoklad. Nedostane-li se odpad do vaší domácnosti, nebudete ho muset vůbec řešit.

Příklad: nákupy. Ze supermarketů a samoobsluh si nosíme domů nejvíce odpadků. Jak to zarazit? Sepište si nákupní lístek. A řiďte se podle něj. Když to neuděláte, v prodejně snáz podléháte akcím a slevám, a nakoupíte tak věci, které nepotřebujete, nespotřebujete a jejichž kvalita může být pochybná. Koneckonců to je i zbytečný výprask pro peněženku.

Druhou oblastí jsou věci zdarma. Tedy reklamní předměty nebo letáky. Pamatujte, že přístup „to se může hodit“ je pro redukci odpadu snad úplně nejhorší.

Jděte do naha. To není výzva k návštěvě nuda pláží. Týká se to opět spotřebního zboží a nejvíce potravin.

Nahé potraviny jsou takové, které si můžete nasypat, natočit nebo nabrat do vlastní nádoby. Takové, které nemají obal. Pokud přemýšlíte zero waste, sáhnete raději po rajčatech z místní zeleniny než po těch v supermarketu, které budete muset dát do igelitového pytlíku, zvážit si je a na sáček pak umístit samolepku s cenou.

Koupí „nahých“ produktů vítězíte hned na několika frontách. Zaprvé ušetříte, protože neplatíte za obal a reklamu. Zadruhé si naberete přesně takové množství, které chcete. A díky redukci nakupovaných obalů nebudete muset tak často vynášet odpadky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…