Jihlavské ovzduší nejvíc znečišťuje doprava a topení odpadem

01.02.2011 18:47

Po dalším roce dlouhodobého sledování kvality ovzduší v Jihlavě se potvrzují předchozí výsledky – největší zatížení přináší nikoliv průmysl, ale doprava.

Jihlavské ovzduší nejvíc znečišťuje doprava a topení odpadem

Jihlava je největším městem regionu, centrem zaměstnanosti a jako leží nedaleko dálnice D1, je tak nejvíce zatíženo právě dopravou. Druhým významným znečišťovatelem jsou tzv. lokální topeniště, nejvíce vadí zejména spalování odpadků, PET lahví, plastů apod. Přesto je Jihlava z hlediska kvality ovzduší jedním z nejčistších krajských měst v zemi.

Dlouhodobý monitoring ovzduší je společný projekt města Jihlavy a kraje Vysočina. „Výsledky jsou mimo jiné podkladem pro důležité rozvojové dokumenty a také pro územní plán města. Podle něj se určuje, kde a jaký typ průmyslu je možné ve městě umístit, aby nezhoršil životní podmínky obyvatel," vysvětlil primátor Jaroslav Vymazal. O náklady na měření kolem šesti set tisíc korun se dělí město a kraj. Primátor Jaroslav Vymazal i krajský radní pro životní prostředí Zdeněk Ryšavý deklarovali, že město i kraj budou měření dál podporovat. „Uvažujeme o provádění podobných měření i na jiných místech kraje. Nabízí se například Velké Meziříčí, které je rovněž blízko dálnice D1 a má velkou průmyslovou zónu," naznačil možné další kroky krajský radní Zdeněk Ryšavý.

Výsledky studie dále ukazují, že množství škodlivin v ovzduší za uplynulý rok se nezvýšilo ani nesnížilo. Přesné měření ale zachytí i drobné výkyvy podle povětrnostních podmínek nebo aktuální situace v dopravě. Měřící stanice v areálu společnosti Automotive Lighting za uplynulý rok zaznamenala překročení limitu prachových částic v 55 případech, v celoročním porovnání jsou ale čísla stabilně pod limitem. „Stanice je blízko dopravně velmi zatíženého uzlu dálnice D1 a přivaděče I/38, výsledek je logický. Toto místo je nejzatíženějším v Jihlavě," poznamenal František Němec z firmy Envitech Bohemia, která monitoring ovzduší prováděla. Další měřící stanice je v areálu základní školy v Demlově ulici, v předchozích letech byla i ve Velkém Beranově. „Pokud je v případě nehod nebo kalamit převedena doprava z D1 do Jihlavy, stanice v Demlově ulici samozřejmě nárůst částic v ovzduší zaznamená," dodal František Němec.

Už původní studie doporučila opatření na snížení zátěže, která se daří městu samostatně nebo ve spolupráci s dalšími institucemi postupně naplňovat. Doporučen je odklon maximálního množství tranzitní dopravy z města a také včasný úklid posypu po zimním ošetřování komunikací. „Situaci pomohou i zdánlivé maličkosti jako jsou keře kolem silnic a na ně navazující další zeleň. Postupně obnovujeme stromořadí, v jarních měsících začne velký projekt ošetření čtyř tisíc stromů s podporou operačního programu životní prostředí," uvedla k otázce znečištění ovzduší z dopravy vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková. „Lidé by si měli uvědomit, že topit doma by se mělo jenom tím, co je k topení určeno, nikoliv odpadem, zejména PET lahvemi a plasty obecně. Ke kontejneru na tříděný odpad to v Jihlavě nikdo nemá daleko. Spalováním odpadu škodí lidé především sami sobě," varuje vedoucí odboru životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…