Jindřichův Hradec: Rada souhlasila s koupí Smetanova domu za osm milionů

20.04.2022 9:15 | Tisková zpráva

Památkově chráněný objekt stojí vedle bývalého zámeckého pivovaru a Muzea Jindřichohradecka v těsném sousedství jindřichohradeckého zámku. Konečné rozhodnutí bude na zastupitelstvu.

Jindřichův Hradec: Rada souhlasila s koupí Smetanova domu za osm milionů
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Městu Jindřichův Hradec byl nabídnut ke koupi takzvaný Smetanův dům čp.199 na Balbínově náměstí, tedy objekt u Domu gobelínů a bývalého pivovaru v těsném sousedství jindřichohradeckého zámku. Jde o nemovitou kulturní památku v soukromém vlastnictví. Současná majitelka po jednáních s městem nabízí kupní cenu ve výši 8 150 000 korun.

Budova je dlouhodobě bez využití. V minulosti byla součástí areálu zámeckého pivovaru a sloužila pro bydlení správce pivovaru. V letech 1831-1835 zde žil a učil se hudbě mladý Bedřich Smetana. Budova je částečně podsklepená se dvěma nadzemními podlažími bez obytného podkroví. Současný stav neumožňuje bez rekonstrukce využití k jakémukoliv účelu.

Budova vyžaduje provedení rozsáhlých stavebních úprav, které budou omezeny skutečností, že se jedná o nemovitou kulturní památku nacházející se v památkové rezervaci a také tím, že z obou stran je napojena na sousední nemovitosti. Budova se nachází mezi nemovitostmi města – objektem bývalého zámeckého pivovaru a budovou muzea (budova je pronajata Muzeu Jindřichohradecka).

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42658 lidí

„Koupí nabízeného objektu by došlo k zcelení původního areálu pivovaru a celý komplex by mohl být rekonstruován jako celek, přičemž získaný pozemek by bylo možné využít jako únikovou cestu, horní přístup k objektu pivovaru a zároveň by byl nespornou výhodou při rekonstrukci,“ vysvětlil místostarosta Jindřichova Hradce Radim Staněk s tím, že pokud by se podařila rekonstrukce pivovaru včetně nabízeného objektu, mělo by město ucelený komplex rekonstruovaných budov v historické části města, tj. bývalá jezuitská kolej s kostelem sv. Maří Magdaleny (dnes areál Muzea fotografií a moderních obrazových médií), objekt bývalého jezuitského semináře (dnes sídlo Muzea Jindřichohradecka) a bývalého zámeckého pivovaru včetně nabízené budovy.

Odkup domu musí ještě schválit zastupitelstvo, to se bude tímto bodem zabývat na svém jednání 27. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Blíží se rekonstrukce severních teras a Žižkových sadů

19:27 Hradec Králové: Blíží se rekonstrukce severních teras a Žižkových sadů

Severní terasy a Žižkovy sady v centru Hradce Králové jsou opět blíže celkové rekonstrukci. Radní na…