Jindřichův Hradec: Situace v nemocnici je kritická, má sto pacientů s covidem

25.02.2021 20:27

Včerejší jednání zastupitelstva města, které probíhalo online, začalo netradičně vystoupením primáře oddělení ARO jindřichohradecké nemocnice Víta Lorence. Nemocnice je totiž na hraně své kapacity. Jen během uplynulého víkendu lékaři přijali pětatřicet pacientů s covidem.

Jindřichův Hradec: Situace v nemocnici je kritická, má sto pacientů s covidem
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

„V současné době je v jindřichohradecké nemocnici hospitalizováno kolem stovky pacientů s onemocněním Covid-19. Je to množství, které přesahuje i počet v podzimní vlně. Problém spočívá v tom, že ačkoliv jsme samozřejmě kapacitně připraveni, tak má pravděpodobně až padesát procent nemocných britskou mutaci koronaviru," uvedl Vít Lorenc. Dodal, že tato varianta onemocnění má dva nepříznivé faktory. Až dvacet procent těchto pacientů totiž vyžaduje intenzivní péči a postihuje i mladší ročníky.

„Měli jsme tak na ARU pacienty ročníků 1974, 1978 nebo 1961. A v tuto chvíli začínáme být opravdu velice vážně kapacitně na hraně. Intenzivní péče zcela jistě. V současné době máme čtrnáct nemocných na umělé plicní ventilaci, z toho deset jich je v těžkém stavu," poznamenal primář s tím, že situace se přiostřila během uplynulého víkendu, kdy nemocnice přijala k lůžkové péči pětatřicet pacientů s covidem. „Vzhledem k tomu, že máme dobrý a funkční urgentní příjem, tak opravdu přijímáme jen ty pacienty v těžkém stavu, kteří už mají poruchu oxygenace," doplnil Vít Lorenc. morální apel.

Řada lidí opatření nedodržuje a chová se nezodpovědně

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

Nárůst pozitivity na koronavirus na Jindřichohradecku je enormní a primář oddělení ARO vyjádřil obavu, aby nakonec okres nemusel jít z hlediska zatížení zdravotního systému cestou chebskou nebo sokolovskou. „V nemocnici stále ještě rozšiřujeme další kapacity lůžek s kyslíkem, takže v současné době disponujeme asi 170 lůžky, na která můžeme napojit i vysokoprůtokový kyslík. Ale i tato kapacita má své hranice. A musím říct, že i přes to všechno, co se děje v nemocnici v současné době, a co považuji za téměř katastrofický scénář, tak uvnitř města se děje něco úplně jiného. Absolutní nedodržování hygienických režimů, popírání toho, že vůbec nějaký problém máme. Dosahuje to už do velmi nepříjemných rozměrů," zmínil primář Lorenc a apeloval na zastupitele, aby na místní obyvatele vyvinuli veškerý možný tlak k dodržování nařízených opatření, protože nyní už dochází k nekontrolovanému šíření koronaviru. K tomuto morálnímu apelu na obyvatele Jindřichova Hradce se připojuje i vedení města.

Záložní kapacity jsou, ale stabilních pacientů je méně než na podzim

Určité záložní kapacity je možné ještě využít v táborské nebo českobudějovické nemocnici. V pandemickém plánu kraje je také možnost uložení stabilních pacientů v Lázních Třeboň. „Ale jak to sleduji, tak teď nastala změna oproti podzimu. Mám pocit, že těch stabilních pacientů, které bychom mohli přesouvat do lázní nebo nezdravotnických zařízení, příliš není," řekl primář. Nemocnice navíc musela ukončit veškerou neakutní operativu a utlumila veškerý provoz, i když se ještě do minulého týdne snažila operovat. „Už se s omezeními potýkáme od jara a chtěli jsme poskytovat co největší míru péče. To už teď nejde," podotkl Vít Lorenc.

Zvýší se kapacita PCR testů

V jindřichohradecké nemocnici teď navyšují kapacitu odběrů PCR testů. Ta by se měla nejpozději od pondělí zdvojnásobit. Zvyšovat se bude i antigenní testování, se kterým vypomáhá armáda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…