Jindřichův Hradec: Středisko výchovné péče slavnostně otevřeno

28.12.2015 10:03

V prosinci se uskutečnilo slavnostní otevření Střediska výchovné péče za přítomnosti hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly, který společně se starostou Stanislavem Mrvkou a Pavlem Vítkovským přestřihl pásku.

Jindřichův Hradec: Středisko výchovné péče slavnostně otevřeno
Foto: Pocasi-volary.cz
Popisek: Letecký pohled na Jindřichův Hradec

Středisko výchovné péče (dále jen „SVP“) vychází ze schváleného Komunitního plánu sociálních služeb ORP Jindřichův Hradec 2015-2017. Jde o zařízení, které zajišťuje preventivně výchovnou péči pro, děti, žáky a studenty s rizikem vzniku a vývoje poruch chování, přičemž poskytuje svou intervenci rovněž rodičům (zákonným zástupcům) a školám. Činnost SVP se zaměřuje na krizové situace dítěte, poruchy chování, poradenství pro rodiče, individuální a skupinovou práci s dětmi a mládeží, diagnostiku, vedení klientů s poruchami chování a negativním sociálním vývojem, sociální prevenci a metodickou podporu pedagogů. Klienty SVP jsou děti s výchovnými a výukovými problémy (záškoláctví, krádeže, útěky z domova, agresivní chování, špatný prospěch), děti, které nejsou schopny komunikovat se svými vrstevníky (uzavřené, samotářské nebo konfliktní), a děti, které se staly obětmi nebo iniciátory šikany. Ve SVP pracují specializovaní pedagogové a psychologové. Služby SVP jsou klientům poskytovány bezplatně. SVP poskytuje služby v ambulantní nebo internátní formě.

Na Jindřichohradecku tato služba dosud chyběla. Působila zde sice pedagogicko-psychologická poradna, která byla však zaměřena výhradně na výukové problémy dětí. Částečně některé problémy vztahů dětí a rodičů řešila v rámci své činnosti Rodinná poradna. Obě tato zařízení jsou přetížená, přičemž čekací doby na konzultaci trvají více než měsíc, což odsouvá momentální potřebu řešení problémů. Podle průzkumu na školách a z údajů odboru sociálních věcí bylo zjištěno, že by službu SVP potřebovalo cca 240 dětí ve věku od 6 do 18 let.

Nabídku a realizaci služeb Střediska výchovné péče včetně zajištění odborných pracovníků a hrazení mzdových prostředků na tyto pracovníky včetně zákonných odvodů zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění bude zajišťovat Výchovný ústav Jindřichův Hradec zastoupený ředitelem Mgr. Pavlem Vítkovským. V souvislosti s tím byla uzavřená dohoda o spolupráci při zřízení a zajištění provozu ambulantního Střediska výchovné péče mezi městem Jindřichův Hradec a Výchovným ústavem Jindřichův Hradec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…