Jindřichův Hradec: Středisko výchovné péče slavnostně otevřeno

28.12.2015 10:03

V prosinci se uskutečnilo slavnostní otevření Střediska výchovné péče za přítomnosti hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly, který společně se starostou Stanislavem Mrvkou a Pavlem Vítkovským přestřihl pásku.

Jindřichův Hradec: Středisko výchovné péče slavnostně otevřeno
Foto: Pocasi-volary.cz
Popisek: Letecký pohled na Jindřichův Hradec

Středisko výchovné péče (dále jen „SVP“) vychází ze schváleného Komunitního plánu sociálních služeb ORP Jindřichův Hradec 2015-2017. Jde o zařízení, které zajišťuje preventivně výchovnou péči pro, děti, žáky a studenty s rizikem vzniku a vývoje poruch chování, přičemž poskytuje svou intervenci rovněž rodičům (zákonným zástupcům) a školám. Činnost SVP se zaměřuje na krizové situace dítěte, poruchy chování, poradenství pro rodiče, individuální a skupinovou práci s dětmi a mládeží, diagnostiku, vedení klientů s poruchami chování a negativním sociálním vývojem, sociální prevenci a metodickou podporu pedagogů. Klienty SVP jsou děti s výchovnými a výukovými problémy (záškoláctví, krádeže, útěky z domova, agresivní chování, špatný prospěch), děti, které nejsou schopny komunikovat se svými vrstevníky (uzavřené, samotářské nebo konfliktní), a děti, které se staly obětmi nebo iniciátory šikany. Ve SVP pracují specializovaní pedagogové a psychologové. Služby SVP jsou klientům poskytovány bezplatně. SVP poskytuje služby v ambulantní nebo internátní formě.

Na Jindřichohradecku tato služba dosud chyběla. Působila zde sice pedagogicko-psychologická poradna, která byla však zaměřena výhradně na výukové problémy dětí. Částečně některé problémy vztahů dětí a rodičů řešila v rámci své činnosti Rodinná poradna. Obě tato zařízení jsou přetížená, přičemž čekací doby na konzultaci trvají více než měsíc, což odsouvá momentální potřebu řešení problémů. Podle průzkumu na školách a z údajů odboru sociálních věcí bylo zjištěno, že by službu SVP potřebovalo cca 240 dětí ve věku od 6 do 18 let.

Nabídku a realizaci služeb Střediska výchovné péče včetně zajištění odborných pracovníků a hrazení mzdových prostředků na tyto pracovníky včetně zákonných odvodů zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění bude zajišťovat Výchovný ústav Jindřichův Hradec zastoupený ředitelem Mgr. Pavlem Vítkovským. V souvislosti s tím byla uzavřená dohoda o spolupráci při zřízení a zajištění provozu ambulantního Střediska výchovné péče mezi městem Jindřichův Hradec a Výchovným ústavem Jindřichův Hradec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: Na setkání za hokejkou představíme návrh smyslové zahrady

22:05 Kopřivnice: Na setkání za hokejkou představíme návrh smyslové zahrady

Prostor za „hokejkou“ čekají velké změny, na místě asfaltové plochy poblíž sociálně terapeutických d…