Karlovy Vary: Proč je nutné nahradit pergolu na Rolavě

07.09.2018 9:15

Pergola na Rolavě vznikla jako provizorní řešení v roce 2011.

Karlovy Vary: Proč je nutné nahradit pergolu na Rolavě
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

Areál Rolava předtím prošel intenzivní obnovou za podpory evropských dotací, a podmínky čerpání dotací neumožňovaly po dobu udržitelnosti projektu provádět významné zásahy. Obnovená Rolava ale přitahovala značné množství návštěvníků, a aby bylo vytvořeno alespoň nějaké zázemí pro zdejší stánkový prodej, město v blízkosti stánku postavilo provizorně pergolu.
V roce 2016 udržitelnost původního projektu Rolava skončila a město mohlo začít plánovat další rozvoj areálu. Při mnohých příležitostech zaznělo, že by si areál zasloužil vyčistit a zkulturnit vodní plochy, a také důstojné občerstvení, resp. restauraci. Námětů ale bylo více, například kemp, koupaliště s upravenou – ne tedy říční - vodou, větší využití ostrůvků a další. Město proto nechalo zpracovat studii s možnými podněty pro další rozvoj areálu, a nad studií proběhla poměrně široká diskuse včetně veřejné ankety. V anketě byly jako další možnosti nabídnuty

rozšíření parkovací kapacity u Rolavy
centrum sportů – rozšíření nabídky sportovního vyžití o další hřiště, zázemí apod.
koupaliště s bazény s čistou, upravenou vodou
loděnice
nové lávky
autokemp, chatky, bungalovy
amfiteátr, případně park ve stylu Stonehenge

V anketě nejvíce hlasů získalo rozšíření nabídky sportů, bazény, rozšíření parkovacích kapacit, amfiteátr a nové lávky mezi ostrůvky. Město okamžitě začalo připravovat jednotlivé záměry, přičemž ty stavebně významnější čekají na nový územní plán a nemohly být proto zatím dopracovány. V uplynulých dvou letech proto došlo především novinky, které už bylo možné realizovat – nové vodní atrakce, staví se nové síťové hřiště v korunách stromů, byly upraveny břehy i dna vodních nádrží, vybudována nová čerpací stanice pro napouštění vodních nádrží.

Zároveň s tím už dva roky běží příprava nového občerstvení, nazvaného Café Rolava (vizualizace v příloze). Začala okamžitě po skončení udržitelnosti předchozího projektu. Byl zpracován projekt, zveřejněno a opakovaně provedeno výběrové řízení. O tom byla veřejnost průběžně informována.

Nyní, po dvou letech příprav, bylo veřejné výběrové řízení úspěšně dokončeno a byla podepsána smlouva se zhotovitelem stavby.

Zakázka byla soutěžena v lednu letošního roku, ale s tím, že stavět se má až po skončení prázdnin, aby stavba nenarušila hlavní sezónu, a hotovo má být do začátku sezóny příští.

Zakázka byla vysoutěžena v souladu s platnou legislativou, a pro město to mimo jiné znamená, že je výsledky výběrového řízení také vázáno.

Výstavbou Café Rolava ale rozhodně nikdo nepřijde o místo k posezení, o možnost posezení venku, o možnost sledovat hřiště nebo dění v areálu, naopak tyto možnosti budou širší a komfortnější.

Proč v tomto místě:
- dosavadní umístění provizorního občerstvení prokázalo vhodnost tohoto umístění, návštěvníci jsou na toto místo zvyklí
- návštěvníci mají přehled nad přilehlou částí areálu – pláží dětským hřištěm, dráhou, poblíž tenisových kurtů, dalších sportovišť apod.
- jsou sem přivedeny inženýrské sítě (voda, plyn, elektřina)
- strategická poloha pro možný další rozvoj areálu

Parametry nového občerstvení:
- stavba s dřevěným opláštěním a velkoplošným prosklením s možností úplného otevření jeho velké části, s prostornými terasami, volitelně krytými markýzami
- vnitřní provoz občerstvení/kavárny s gastro vybavením a vnitřním sezením pro cca 55 osob
- vnější terasy podle potřeby kryté výsuvnými markýzami, pro cca 185 osob
- realizace dle zadání veřejné zakázky 17/9/2018 – 15/4/2019
- vysoutěžená cena stavby 5.979.859 Kč

Cíl výstavby nového zařízení:
- nahradit provizorní stánkové občerstvení během mimosezónního období, aby nebyla stavbou negativně ovlivněna hlavní sezóna
- zařízením v odpovídající kvalitě technického a estetického zpracování v kultivovaném veřejném prostoru poskytnout možnost občerstvení, posezení a odpočinku návštěvníkům volnočasového areálu Rolava
- zachovat a rozšířit možnost venkovního posezení, podle potřeby krytého, nabídnout také posezení vnitřní pro případ nepříznivých klimatických podmínek a pro mimosezónu – také možnost konání rodinných akcí, akcí sportovních klubů, firemních akcí v návaznosti na ostatní aktivity

Stávající pergola, resp. ta její část, která bude ještě použitelná, ještě najde své další uplatnění – stane se součástí letního dětského tábora ve Studánce u Aše, který provozuje městský Dům dětí a mládeže Karlovy Vary.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …