Karlovy Vary: Žáby se vydaly na jarní tah

01.04.2019 15:36

V Karlových Varech začíná každoroční rituál na ochranu žab. Jeho cílem je zajistit obojživelníkům bezpečnou cestu za rozmnožováním.

Karlovy Vary: Žáby se vydaly na jarní tah
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

Společně s pracovníky odboru životního prostředí karlovarského magistrátu se do akce zapojují pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a dobrovolní ochránci přírody. Zaměří se na ranní a večerní ruční sběr žab v blízkosti komunikace u jezírka Malé Versailles, které je jejich tradičním cílem.

S příchodem jarních měsíců se žáby vydávají na svůj tradiční tah. Své putování podnikají z důvodu rozmnožování, protože to může proběhnout pouze ve vodním prostředí. V cestě jim stojí řada překážek, přičemž jednou z nejvíce nebezpečných je jízdní komunikace. Proto se na nejvíce problémových místech každoročně s příchodem jara spouští akce na ochranu žab.

V Karlových Varech se jedná o lokalitu u jezírka Malé Versailles. Místní komunikace byla v minulosti při jarním tahu žab v nočních hodinách uzavírána a žáby byly v ranních a večerních hodinách sbírány. V posledních letech dochází v lokalitě ke zřetelnému úbytku migrujících žab, proto se komunikace neuzavírá a ranní a večerní sběr je prováděn ochránci přírody za provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…